Розумнішаємо під час обіду: Які продукти добре впливають на мозок

Включення багатьох продуктів в раціон на регулярній основі може поліпшити здоров'я мозку.

Правильно підібрані продукти можуть істотно вплинути на роботу головного мозку і уповільнити його вікові зміни. Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook написала дієтолог Віра Паламар, передають Патріоти України.

"На жаль, не існує якихось чарівних пігулок або супер-їжі, які могли б повністю зупинити процеси старіння мозку. Однак, якщо у вашому раціоні багато фруктів, овочів, бобових, цельно- зернових продуктів і корисних жирів, у вас є можливість значно уповільнити вікові зміни мозку", - зазначила дієтолог, додавши при цьому, що включення багатьох продуктів в раціон на регулярній основі може поліпшити здоров'я мозку, що має призвести до поліпшення психічної функції.

За словами Паламар, дослідження показують, що найкращими продуктами для головного мозку є зелень, листові салати, броколі, які багаті на здорові поживні речовини, такі як вітамін К, лютеїн, фолієва кислота і бета-каротин. Дослідження показують, що ці рослинні продукти можуть допомогти сповільнити зниження пізнавальної здатності.

Також дієтолог зазначила, що жирна риба - это джерело омега-3 жирних кислот. "Здорові ненасичені жири, пов'язані з більш низьким рівнем бета-амілоїду в крові - це білок, який утворює комплекси в мозку людей з хворобою Альцгеймера. Спробуйте їсти рибу не рідше двох разів на тиждень, але вибирайте сорти з низьким вмістом ртуті, такі як лосось, тріска, консервований світлий тунець та минтай. Якщо ви не полюбляєте рибу, обирайте рослинні джерела омега-3, такі як лляне насіння, авокадо та волоські горіхи", - зазначила Паламар.

Також дієтолог нагадала про користь ягід. "Флавоноїди, натуральні пігменти рослин, які надають ягодам їх блискучого відтінку, також допомагають поліпшити пам'ять. У дослідженні 2012 року, опублікованому в "Анналах неврології", дослідники з Брігама і жіночої лікарні Гарварда виявили, що жінки, які споживали дві або більше порції полуниці і чорниці щотижня, сповільнювали зниження пам'яті до двох з половиною років", - зазначила лікар.

Окрім того, дієтолог окремо відзначила корисні властивості чаю та кави, наголосивши при цьому, що в дослідженні 2014 року, опублікованому в The Journal of Nutrition, тих, хто мають більш високе споживання кофеїну краще оцінювали тести на розумову функцію. Згідно з іншими дослідженнями, кофеїн також може допомогти зміцнити нові спогади.

Ще одним корисним продуктом Паламарь назвала волоські горіхи. "Горіхи є відмінними джерелами білка і здорових жирів, а волоський горіх, зокрема, може також поліпшити пам'ять. Волоські горіхи містять багато омега-3 жирних кислот у вигляді альфа-ліноленової кислоти (ALA), яка допомагає знизити кров'яний тиск і захищає артерії, а це добре і для серця, і для мозку", - зазначила лікар.

Отримали заяву від дружини: Поліція розслідує зникнення таксиста, який конфліктував із представниками ТЦК у Харкові

субота, 18 січень 2025, 21:07

18 січня до поліції надійшла заява від 30-річної жінки про встановлення місцезнаходження її цивільного чоловіка 1983 року народження. Зі слів заявниці, він перестав виходити з нею на зв'язок з 16 січня, тому що його забрали співробітники ТЦК. У своєму ...

Десятки поранених: В Іспанії впав гірськолижний підйомник (фото)

субота, 18 січень 2025, 19:41

В Іспанії «обвалився» гірськолижний підйомник, внаслідок чого десятки людей отримали поранення. Наразі відомо про щонайменше 30 постраждалих. Про це пише Sky News, передають Патріоти України. Інцидент стався на крісельному підйомнику на гірськолижному ...