Розумнішаємо під час обіду: Які продукти добре впливають на мозок

Включення багатьох продуктів в раціон на регулярній основі може поліпшити здоров'я мозку.

Правильно підібрані продукти можуть істотно вплинути на роботу головного мозку і уповільнити його вікові зміни. Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook написала дієтолог Віра Паламар, передають Патріоти України.

"На жаль, не існує якихось чарівних пігулок або супер-їжі, які могли б повністю зупинити процеси старіння мозку. Однак, якщо у вашому раціоні багато фруктів, овочів, бобових, цельно- зернових продуктів і корисних жирів, у вас є можливість значно уповільнити вікові зміни мозку", - зазначила дієтолог, додавши при цьому, що включення багатьох продуктів в раціон на регулярній основі може поліпшити здоров'я мозку, що має призвести до поліпшення психічної функції.

За словами Паламар, дослідження показують, що найкращими продуктами для головного мозку є зелень, листові салати, броколі, які багаті на здорові поживні речовини, такі як вітамін К, лютеїн, фолієва кислота і бета-каротин. Дослідження показують, що ці рослинні продукти можуть допомогти сповільнити зниження пізнавальної здатності.

Також дієтолог зазначила, що жирна риба - это джерело омега-3 жирних кислот. "Здорові ненасичені жири, пов'язані з більш низьким рівнем бета-амілоїду в крові - це білок, який утворює комплекси в мозку людей з хворобою Альцгеймера. Спробуйте їсти рибу не рідше двох разів на тиждень, але вибирайте сорти з низьким вмістом ртуті, такі як лосось, тріска, консервований світлий тунець та минтай. Якщо ви не полюбляєте рибу, обирайте рослинні джерела омега-3, такі як лляне насіння, авокадо та волоські горіхи", - зазначила Паламар.

Також дієтолог нагадала про користь ягід. "Флавоноїди, натуральні пігменти рослин, які надають ягодам їх блискучого відтінку, також допомагають поліпшити пам'ять. У дослідженні 2012 року, опублікованому в "Анналах неврології", дослідники з Брігама і жіночої лікарні Гарварда виявили, що жінки, які споживали дві або більше порції полуниці і чорниці щотижня, сповільнювали зниження пам'яті до двох з половиною років", - зазначила лікар.

Окрім того, дієтолог окремо відзначила корисні властивості чаю та кави, наголосивши при цьому, що в дослідженні 2014 року, опублікованому в The Journal of Nutrition, тих, хто мають більш високе споживання кофеїну краще оцінювали тести на розумову функцію. Згідно з іншими дослідженнями, кофеїн також може допомогти зміцнити нові спогади.

Ще одним корисним продуктом Паламарь назвала волоські горіхи. "Горіхи є відмінними джерелами білка і здорових жирів, а волоський горіх, зокрема, може також поліпшити пам'ять. Волоські горіхи містять багато омега-3 жирних кислот у вигляді альфа-ліноленової кислоти (ALA), яка допомагає знизити кров'яний тиск і захищає артерії, а це добре і для серця, і для мозку", - зазначила лікар.

Підтримка Windows 10 припиниться у жовтні: Стало відомо, які альтернативи

субота, 13 вересень 2025, 18:38

Microsoft 14 жовтня припиняє активну підтримку Windows 10 - безплатних оновлень, патчів безпеки та нових функцій більше не буде. Комп'ютери на Windows 10 продовжать працювати, тож користувачам варто обрати один із кількох сценаріїв - паніки тут немає, ...

Регіональна кухня кидає виклик за первісність загальнонаціональній: "Тушений гурок" визнано надбанням нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини

субота, 13 вересень 2025, 18:26

Сіверщина, як і більшість історичних земель. України впродовж століть напрацювала притаманні саме тутешнім мешканцям рецепти загальнонаціональних страв, як той же борщ. Однак при цьому ще має смоколики, які придумали саме тут, або перед усім тут поширені