"Рука Кремля": Вчені знайшли джерело середньовічної чуми

У РФ знайшли бактерію, яка породила штам смертельної чуми.

Росію назвали джерелом чуми - "чорної смерті", від якої свого часу померла половина населення Європи. Західні вчені навіть назвали місто, де і з'явився смертельний штам, що викликав страшну пандемію. Команда, що складається з учених зі всього світу, довгий час займалася дослідженнями - їм вдалося відтворити своєрідне "генеалогічне дерево" страшної бактерії, передають Патріоти України з посиланням на звіт, опублікований в журналі Nature Communications.

Дослідники вивчали останки заражених людей з різних країн і слід привів їх на територію сучасної РФ. "Ці дані вказують на проникнення Y. pestis - чумної палички - в Європу через схід", - стверджує архегенетик Марія Спіру з Інституту Макса Планка.

Вчений говорить, що якийсь штам став своєрідним "предком" бактерій, які і викликали пандемію "чорної смерті". І виявили цю "прабактерію" в татарстанському місті Лаїшево в російському Поволжі.

Тим не менш, вчені говорять, що подібні висновки обмежені кількістю останків для дослідження. І цілком ймовірно, що у цього штаму чуми був більш стародавній "предок" в іншому місці.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...