Рухнула справа всього життя: 90-річний російський академік, учень Корольова, не витримав аварії "Луны-25" (відео)

Михайло Маров

За словами вченого, він мріяв побачити відродження програми освоєння Місяця Росією, і ця місія була його останнім шансом. Через стрес він опинився в лікарні.

90-річний академік Михайло Маров, який був одним із наукових керівників космічних досліджень СРСР, дізнавшись про провал місії "Луна-25" так засмутився, що потрапив до лікарні. Про це він сам розповів у коментарі ресурсу РБК.

"Я під наглядом. Як я можу не переживати, це значною мірою справа життя. Дуже це все важко", — повідомив Маров, який зараз перебуває в Центральній клінічній лікарні.

За словами вченого, він дуже засмучений тим, що не вдалося посадити апарат на Місяць.

"Для мене це, мабуть, була остання надія побачити відродження нашої місячної програми", — наголосив він.

Маров усе ще не втрачає оптимізму і вірить, що наступні спроби будуть більш вдалими, головне — не замовчувати причину, через яку апарат не зміг виконати свою місію зараз:

"Я сподіваюся, що впораємося, що у керівництва Роскосмосу буде бажання, навіть усвідомлена необхідність цей експеримент повторити".

Як пише Forbes Russia, Михайло Маров — один з останніх учених, який особисто знав трьох творців ракетно-ядерного щита СРСР: Сергія Корольова, Ігоря Курчатова і Мстислава Келдиша. Він відігравав провідну роль у розробці та реалізації радянської програми дослідження космосу, Місяця і планет Сонячної системи, а також брав участь у перших дослідженнях Марса і Венери.

Як відомо, запуск "Луны-25", про який так багато і гордо писали росЗМІ, у підсумку обернувся великим розчаруванням. Перша місячна місія в сучасній історії РФ, що стартувала з космодрому "Восточный" 11 серпня, безславно завершилася 19 серпня, коли "Роскосмос" повідомив, що сталася "позаштатна ситуація", яка завадила техніці перейти на передпосадкову орбіту із заданими параметрами. Наступного дня зв'язок з апаратом відновити не вдалося, а через деякий час з'явилася заява про те, що апарат зіткнувся з поверхнею Місяця і "припинив своє існування".

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Особлива "схема": На Тернопільщині чиновниця міськради брала хабарі сертифікатами відомого парфумерного магазину

субота, 27 липень 2024, 22:15

Чиновниця з Кременця отримувала хабарі у вигляді сертифікатів мережі косметики та парфумерії Brocard та на відпочинок у готелі. Депутатка міської ради спільно із заступником голови Кременця, старостою однієї з громад та директора комунального підприємс...