Ризик землетрусу в Україні: Сейсмолог розповів, яким регіонам загрожує небезпека

Днями в Туреччині та Сирії руйнівні землетруси забрали життя тисяч людей. Україна знаходиться в зоні Вранча та розташована на північному краї того ж поясу, в якому сталися землетруси в цих двох країнах. Заступник директора Інституту геофізики ім. С. Суботіна НАН України Олександр Кендзьора оцінив, чи загрожує Україні подібне природне явище, передають Патріоти України.

За його словами, рівень сейсмічної небезпеки на території України задається Державними будівельними нормами України, де показано, який рівень небезпеки присутній в різних місцях на території країни. До регіонів з найбільшою сейсмічною небезпекою відноситься південний захід Одеської області та Крим.

"Що стосується інших регіонів, то слід дивитися на карту, про яку я сказав. Щоб дізнатися, який рівень сейсмічної небезпеки в конкретному місці, потрібно взяти державні будівельні норми України будівництва в сейсмічно небезпечних районах", - сказав Кендзьора в інтерв'ю виданню Obozrevatel.

За словами експерта передбачити землетрус у часі неможливо, але можна передбачити його величину. "І навіть частотний склад тих коливань, що дійдуть до тієї чи іншої площадки знизу і змусять коливатися або саму площадку, або будівлі та споруди, які на ній розміщені", - пояснив Кендзьора.

Не готові воювати: Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації

четвер, 25 квітень 2024, 18:30

Прагнення уникнути мобілізації найбільш поширене на сході. Загалом в Україні готовність до мобілізації перебуває на посередньому рівні. Такі даніоприлюднив фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, передають Патріоти України. "Визначаючи реа...

Генконсульство України в одному з міст Польщі поновило видавання паспортів

четвер, 25 квітень 2024, 18:26

Генеральне консульство України в польському Любліні поновило видавання паспортів для виїзду за кордон громадянам, які подали заяви до 23 квітня. Українці зможуть отримати документи після їхнього доставлення до установи. Про це в коментарі "Укрінформу" ...