Українці їдять забагато солі і замало фруктів та овочів. Про це свідчать результати дослідження STEPS щодо поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні, передають Патріоти України.
Опитування показало, що українці споживають меншу за необхідну щоденну норму фруктів та овочів. При необхідності у споживанні п'яти порцій фруктів та овочів в середньому опитані вживають 4,2 порції (3,8 порцій - чоловіки та 4,5 порцій - жінки), а менш ніж п'ять порцій у типовий день вживають 66,4% респондентів.
Результати дослідження також свідчать, що поширеною проблемою серед населення України є надмірне споживання солі. Опитані споживають за добу в середньому близько 12,6 г солі, хоча рекомендоване вживання не більше 5 г. Згідно з проведеними аналізами, більше ніж 5 г солі на добу вживають 86,9% українців.
66,7% респондентів повідомили, що завжди або часто додають сіль під час приготування їжі, 26,9% - завжди або часто вживають продукти, що піддаються технологічній обробці з високим вмістом солі, 44,9% - завжди або часто додають сіль або солоний соус до їжі. Водночас 51,5% українців вважають, що вживання великої кількості солі може спричинити проблеми зі здоров'ям.
Дослідження проводили Всесвітня організація з охорони здоров'я, Міністерство охорони здоров'я України, Центр громадського здоров'я МОЗ України, Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка за підтримки Світового банку.
Представники Болгарії та Румунії вимагають захисту від імпорту дешевого меду з України. Від занизької закупівельної ціни на мед страждають і самі українські пасічники. За їхніми словами, відвантажувати продукт оптовикам восени-2024 доводиться від 55 гр...
У Харкові засудили жителя Краснокутської громади, який у вересні завдав ножового поранення чоловіку — той допомагав його дружині знести консервацію до погреба. Вирок 18 листопада виніс Орджонікідзевський районний суд Харкова, передають Патріоти України...