Ризикують померти рано: Дослідження показало, як і що їдять українці

Українці їдять забагато солі і замало фруктів та овочів. Про це свідчать результати дослідження STEPS щодо поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні, передають Патріоти України.

Опитування показало, що українці споживають меншу за необхідну щоденну норму фруктів та овочів. При необхідності у споживанні п'яти порцій фруктів та овочів в середньому опитані вживають 4,2 порції (3,8 порцій - чоловіки та 4,5 порцій - жінки), а менш ніж п'ять порцій у типовий день вживають 66,4% респондентів.

Результати дослідження також свідчать, що поширеною проблемою серед населення України є надмірне споживання солі. Опитані споживають за добу в середньому близько 12,6 г солі, хоча рекомендоване вживання не більше 5 г. Згідно з проведеними аналізами, більше ніж 5 г солі на добу вживають 86,9% українців.

66,7% респондентів повідомили, що завжди або часто додають сіль під час приготування їжі, 26,9% - завжди або часто вживають продукти, що піддаються технологічній обробці з високим вмістом солі, 44,9% - завжди або часто додають сіль або солоний соус до їжі. Водночас 51,5% українців вважають, що вживання великої кількості солі може спричинити проблеми зі здоров'ям.

Дослідження проводили Всесвітня організація з охорони здоров'я, Міністерство охорони здоров'я України, Центр громадського здоров'я МОЗ України, Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка за підтримки Світового банку.

Проблема виникла не через хакерів: Чому не працювали Дія, сервіси "Нової пошти" та деяких банків

субота, 26 квітень 2025, 13:30

Тимчасова зупинка роботи сервісів кількох банків, "Нової пошти", Дії тощо вранці 26 квітня пов'язана з аварійним відключенням електроенергії в українському датацентрі De Nova. Жодної хакерської роботи не було, під час заміни елементів безперебійного жи...

Це може здивувати! Названо небезпечний овоч, який може "забирати" молодість

субота, 26 квітень 2025, 12:28

Деякі овочі, які ми звикли вважати корисними, можуть мати несподіваний негативний вплив на організм. Дієтологи звернули увагу на баклажан - овоч, який, за певних умов, може негативно впливати на здоров'я та зовнішній вигляд людини. Чому саме цей овоч з...