Ризикував недарма - звільнили Слов'янськ та Краматорськ: Як український полковник посадив палаючий літак

1 липня військові льотчики Євген Булацик та Олександр Трошин вважають другим днем народження. Цього дня 2014 року полковник, командир літака Су-24МР Булацик та штурман Трошин вели розвідку в районі Слов'янська на Донеччині. В борт влучила ракета ворожого ПЗРК - переносного зенітно-ракетного комплексу. Рівно 7 років тому екіпаж літака-розвідника фактично на одному двигуні пролетів більше 300 км та сів на оперативному аеродромі. Про це розповіла пресслужба командування Повітряних сил ЗСУ, передають Патріоти України.

"Військові виконали надзвичайно важливе завдання. Знімки ворожої оборони допомогли українським захисникам зайти в Слов'янськ та Краматорськ. Ризикували не даремно! Вже за три дні усі українські ЗМІ радісно повідомлять: "Слов'янськ і Краматорськ звільнено!", - ідеться в повідомленні.

Євген Булацик та Олександр Трошин, маневруючи та використовуючи теплові пастки, ухилились від кількох ворожих ракет. Втім одна влучила. Літак трусило, замерехтіло табло відмов. Булацик взяв курс на зниження, "заховав" палаючий літак, використовуючи рельєф місцевості.

"Літак почав втрачати пальне. До оперативного аеродрому – 330 км. Ризикувати чи ні? Таке питання перед льотчиками не стояло. Попереду – непрості півгодини польоту. Через брак пального на посадку — лише одна єдина спроба. Коли екіпаж вийшов на глісаду, двигун загорівся вдруге. Ситуація критична – палаюча 25-тонна машина і жодного права на помилку. І її не було", - розповіли в Повітряних силах деталі.

Літак вдалося посадити. Льотчики доповіли командуванню про дані розвідки. За успішне виконання завдання в бойових умовах, витримку та героїзм екіпаж нагородили орденами Богдана Хмельницького 3-го ступеня.

Літак менше ніж за три місяці вдалось повернути до строю. Зараз борт на зберіганні і в разі потреби готовий до бою.

Не зважаючи на астрономічний штраф: Голлівудська актриса родом з України відмовилася грати росіянку в серіалі Netflix. Студія не зглянулась на мотивацію дівчини (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 2:35

Голлівудська акторка родом з України Іванна Сахно розірвала контракт зі стримінговою платформою Netflix, бо не захотіла в новій кінороботі грати росіянку. В інтерв'ю для ТСН вона розповіла, що тепер їй потрібно виплатити компенсацію. За її словами, їй ...

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...