Ризики можуть бути дуже серйозні: Фахівці попередили про загрозу кислотних дощів унаслідок аварії на "Рівнеазоті"

Фахівці кажуть, що внаслідок аварії на хімічному заводі "Рівнеазот" можуть випадати кислотні дощі. Про це пише "Суспільне", зазначають Патріоти України.

За словами викладачки хімії Оксани Мисіної, оранжеві гази на фото очевидців є нітрозними газами або "лисячим хвостом": "Це оксид нітрогену чотиривалентного. Нітратна кислота розкладається на цей газ і він потім може, відповідно, взаємодіяти з водою і випадати у вигляді кислотних дощів".

Кислотні дощі можуть вплинути на рослинність, але для впливу на людський організм потрібна велика концентрація газів. Мисіна додала, що на цей період краще поберегтися: зайвий раз не виходити на повітря, побути вдома.

Агрохімік Сергій Адаменко підкреслив небезпеку нітрозних газів, але фахівці наразі не володіють точними даними їхньої концентрації.

"Потрапляючи на ґрунт у великих дозах, вони (нітрозні гази – ред.) можуть сприяти накопиченню нітратів у продукції рослинного походження. Їх велика кількість також може викликати канцерогенні захворювання. У ситуації, якщо така хмара піде у напрямку міста чи селища, жителям міста варто герметично зачиняти вікна", – відповів Адаменко. За словами чиновників, викиди на заводі "у межах норми". Вітер був у північно-східному напрямку, на Рівне хмара не пішла.

"Бавовна" наводить жах? Опитування показало, чого найбільше бояться росіяни

четвер, 25 квітень 2024, 7:25

У першому кварталі 2024 року головними страхами росіян стали диверсії та атаки безпілотників. Занепокоєння громадян також підкріплювалося постійними вибухами у Білгородській області, передають Патріоти України. Це випливає з національного індексу триво...

Удар по шпигунській мережі китайців: Байден підписав закон про заборону в США TikTok. Коли та за яких умов почне діяти

четвер, 25 квітень 2024, 7:15

Президент США Джо Байден у середу, 24 квітня, підписав законопроект, який може призвести до загальнонаціональної заборони TikTok, повідомляє CNN. Це положення було включено до законопроєкту про надання іноземної допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню. Вод...