Ризики вкрай великі: "Зарплатне" бронювання остаточно розділить українське суспільство, - експерт

Модель економічного бронювання, яка передбачає звільнення від мобілізації українців із зарплатою від 35 тис. грн, породжує багато розмов серед українського суспільства й серед військових зокрема, і посилює розкол у суспільстві. Про це заявив радник МВС у 2015–2021 роках Володимир Мартиненко в колонці на сайті "Апостроф", передають Патріоти України.

"Такий спосіб бронювання лише розділить наше суспільство на тих, хто може собі дозволити відкупитися, тепер уже в законний спосіб, від мобілізації, та тих, хто не зможе цього зробити і тому змушений захищати країну. І це попри те, що в нас абсолютно всі рівні перед законом і наш конституційний обов'язок – захищати країну. Незважаючи на те, скільки заробляєш, платиш податків тощо", – наголосив Мартиненко.

Він зауважив, що ці меседжі активно використовує ворог в інформаційних кампаніях проти українців. "У нас не розуміють, що подібні висловлювання, ідеї чи ініціативи несуть величезні загрози для інформаційної безпеки країни. Тому нашим законотворцям треба дуже детально думати і дуже ретельно ці ідеї пропрацьовувати, перш ніж запускати їх обговорення в суспільстві. Бо це дає можливість і підстави роспропаганді такими ідеями користуватися, аби впливати на єдність нашого суспільства і вносити дискусію щодо того, що ж буде пріоритетним – наповнювати бюджет чи захищати країну", – підкреслив Мартиненко.

Натомість держава має більше уваги приділяти боротьбі з ухилянтами, зауважив експерт, адже численні схеми ухилення від служби існують, зокрема, через занадто складні конструкції, створені в оборонному відомстві.

"Інше питання – це ухилянти. Із цим треба боротися, латати "дірки" на кордоні, ламати масштабні схеми, які порозбудовували ще з початку повномасштабного вторгнення і які досі працюють. І тут питання багато в чому стоїть насамперед до оборонного відомства, бо якраз вони прописують конструкцію. І коли ми матимемо прозорі зрозумілі правила, поприбиравши різноманітні схеми, тоді стане зрозуміло, що не треба намагатися виїжджати із країни", – резюмував експерт.

Падала, але вставала: 98-річна українка самотужки втекла з окупованої території (відео)

понеділок, 29 квітень 2024, 19:30

98-річна жінка пішки вийшла з окупованої частини Очеретиного. Поліцейські із загону «Білі янголи» спільно з військовими доставили її в пункт допомоги. Про це розповіли у Головному управлінні Нацполіції в Донецькій області, передають Патріоти України. Л...

Новий закон щодо мобілізації в Україні: Чи заберуть житло та авто через неявку до ТЦК

понеділок, 29 квітень 2024, 18:58

Напередодні набуття чинності нового закону, де йдеться про мобілізацію по-новому, серед юристів розпочались дискусії про те, чи стане, наприклад, несплачений штраф приводом для арешту та подальшого продажу з аукціону майна ухилянта, передають Патріоти ...