"Саботаж і знищення економіки": Український юрист подав на Кабмін позов до суду про незаконність тотального карантину

В цілому Олександр Гуміров не заперечує загрози поширення коронавіруса, але вважає багато карантинних заходів нерозумними і незаконними.

Олександр Гуміров. Фото: Фейсбук.

Юрист Олександр Гуміров подав позов до Окружного адмінсуду Києва на уряд України. У позові правознавець оспорює законність введення в країні тотального карантину через коронавірус. Про позов Гуміров повідомив у своєму Facebook, передають Патріоти України.
Юрист пояснив, чому вирішив звернутися до суду. За його словами, він не зміг миритися з "саботажем і знищенням економіки України, з нехтуванням конституційними правами українців, з нерозумними і недобросовісними заборонами, які розоряють підприємців і перетворюють людей на заляканих панікерів в намордниках".
В цілому він не заперечує загрози поширення коронавіруса, але вважає багато карантинних заходів нерозумними і незаконними. У позові його автор заперечує наступне.
Карантин в Україні може бути введений тільки в відношенні особливо небезпечних хвороб. ГРЗ такою не є. Карантин може ініціювати тільки головний санітарний лікар, причому тільки в тому випадку, якщо в Україні президентом введений режим надзвичайного стану. Такого немає і не було.
Надзвичайний стан може бути введено тільки при епідемії, а епідемічний поріг, встановлений МОЗ України, - не менше 191 000 хворих. Значить, Кабмін порушив закон і процедуру введення карантину. Немає і не було причин вводити тотальний карантин.
Заборона роботи громадського транспорту є обмеженням права на свободу пересування. Таке обмеження може бути засноване тільки на законі. Постанова Кабміну не є таким законом і Кабмін не мав повноважень вводити таку заборону.
Заборона права на мирні зібрання (концерти, мітинги, лекції, релігійні свята) може бути введена тільки судом. Кабмін незаконно привласнив собі повноваження суду. Заборона незаконна.
Заборона деяких видів підприємницької діяльності (ресторани, магазини, перукарні, спортзали, коворкінг, лекторії, побутові послуги) не передбачена жодним законом України і є дискримінацією одних підприємців по відношенню до інших. Також тут присутнє порушення конституційного права людини на гідний рівень життя, оскільки люди позбавлені певної їжі і можливості купити одяг і потрібні їм послуги. Це незаконно.

Юрист висловив надію на те, що суд за його позовом визнає карантинні заходи протиправними і скасує їх. А рішення суду буде підставою для людей, які постраждали від застосування незаконних заходів, вимагати скасування накладених штрафів і відшкодування державою збитків і моральної шкоди.

Хто в Україні повинен пройти базову військову підготовку і де це зробити

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:42

Замість строкової служби для громадян в Україні запровадять базову військову підготовку (БЗВП). Про це йдеться у змінах до закону про мобілізацію та військовий облік, який вступить у дію 18 травня, передають Патріоти України. "Українська правда. Життя...

Почала задихатися: На Полтавщині біля річки загадково померла дитина

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:28

На Полтавщині виявили тіло 13-річного хлопчика неподалік річки Псел. Поліція розпочала досудове розслідування. Про це повідомила пресслужба поліції регіону, передають Патріоти України. За попередньою інформацією слідства, двоє хлопців 13 та 14 років п...