Сенсація археології: На Одещині відкопали статуетку античного бога. Стан унікального артефакту чудовий

Співробітники Нижньодунайської археологічної експедиції Одеського археологічного музею натрапили на несподівану знахідку. Під час розкопок городища Картал біля села Орлівка знайшли старовинну фігурку Гермеса (в римській традиції - Меркурія.-ПУ), зазначають Патріоти України.

Як повідомили науковці, теракотову статуетку, яка зображує одного з богів античного пантеону, виявили у шарах елліністичного-римського часу.

Археологи підкреслюють, що виріб гарно зберігся. Статуетки такого типу та в такому чудовому стані збереженості – рідкісна знахідка навіть у великих античних центрах Північного Причорномор’я.

“Для пам’ятки ж варварської периферії, яким було в античну епоху поселення в Карталі, така статуетка – виняткова рідкість, що межує з унікальністю”, – йдеться в повідомленні Одеського археологічного музею.

На території могильника городища також відкрили декілька цікавих поховальних комплексів. Зокрема, це поховання черняхівської культури та пізньоантичного періоду.

Зараз експедиція завершує дослідження шарів античної епохи та переходить до розкопок більш ранніх – гальштатського періоду та епохи енеоліту.

Підвищення пенсій з 1 квітня зачепить не всіх українців: Все, що треба знати

четвер, 28 березень 2024, 14:37

З 1 квітня в Україні заплановане збільшення мінімальної зарплати, що вплине на деякі соціальні виплати, передають Патріоти України. Як пише biz.nv.ua, зокрема, після цього мають підвищитися пенсії громадян віком 65+ з повним страховим стажем (35 років...

"Сталося через укус кліща": Спливли подробиці смерті ексфутболіста збірної України Шершуна

четвер, 28 березень 2024, 14:24

Відомий український футболіст Богдан Шершунпомер 7 січня у Бельгії від раку мозку, до якого призвів укус кліща. При цьому лікарі надто пізно зуміли діагностувати тяжку хворобу, яка спричинила смерть ексгравця національної збірної у віці 42 років, пере...