Сенсація археології: На подвір'ї Софії Київської відкопали давньоруську будівлю, імовірно палац (фото)

Вчені зізнаються, що досі не знають призначення таємничої споруди на території древнього собору і не уявляють, як вона виглядала.

Археологи відновили розкопки на території заповідника "Софія Київська" в українській столиці та досліджують руїни загадкової цегляної будівлі кінця XII - початку XIII століть, яку вчені вивчають вже другий рік. Вже вдалося виявити артефакт - ризький солід шведського короля Карла Х Густава. Про це передали на Facebook-сторінці "Національного заповідника "Софія Київська", передають Патріоти України.

Вчені зізнаються, що досі не знають призначення таємничої споруди на території древнього собору і не уявляють, як вона виглядала. "Торік нам вдалося розкопати лише один стовп та частину бічної стіни. Але ми спробуємо дізнатися більше у цьому сезоні", - розповіли археологи.

Річ у тім, що минулого року вчені виявили біля стін Софії Київської споруду кінця XII століття і з'ясували, що її побудувала артіль чернігівських архітекторів. Тоді дослідники побачили на знайдених на плінфі клеймах п'ятикутну зірку, яка була язичницьким символом стародавніх слов'ян.

Археологи також звернули увагу, що конструкція стін - складніше, ніж у в'їзних воріт, а об'єм будівлі вказує на те, що це може бути палацом. Сьогодні ж дослідники показали фото знайденої на місці розкопок дрібної білонової монети з Риги. Знахідка визначає 1654-60 роки як час, не раніше якого руїни будівлі закидали землею.

На території Софії Київської відкрито "Археаріум 2020", на якому кожен охочий може спостерігати за повсякденним життям і роботою археологів (щодня крім вихідних).

"Літній сеньйор просто спить?": Бразилійка привезла в інвалідному візочку до банку труп, на котрого намагалась оформити кредит

п’ятниця, 19 квітень 2024, 4:15

У вівторок, 16 квітня, в Ріо-де-Жанейро жінка принесла в банк труп літнього чоловіка, щоб спробувати отримати кредит. Про це повідомляє бразильський телеканал TV Globo. . Зокрема, Еріка де Соуза Вієйра Нунес хотіла отримати кредит у розмірі 17 000 ре...

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...