Сенсація археології: У Середземномор'ї знайдено корабель ІІ тис. до н.е. з цінним вантажем, що ламає уявлення про мореплавство бронзової доби

Це третя за рахунком така знахідка за весь час існування підводної археології. Найдивовижніше, це відкриття підриває гіпотезу, що моряки тієї доби практикували лише каботажне плавання: не втрачаючи берег з поля зору

Амфори, яким понад 3000 років, виглядають як новенькі

У східній частині Середземного моря з глибини дістали вантаж з корабля, який називають найстарішим із знайдених у тому регіоні. Ізраїльські археологи, які знайшли судно, вважають, що йому близько 3300 років.

Корабель знайшли за 90 км від північного узбережжя Ізраїлю на глибині 1800 метрів.

Судно було вантажним – на ньому були сотні непошкоджених амфор.

Відкриття зробили під час робіт з пошуку нафти і газу.

Вчені із Ізраїльської комісії зі старожитностей (IAA), які працюють зі знахідкою, вважають, що корабель є "першим і найдавнішим" зі знайдених в регіоні, і міг затонути або під час шторму, або через напад піратів.

"Ця знахідка показує нам, як ніколи раніше, наскільки вправними мореплавцями були наші предки", - заявив Якоб Шавріт з морського відділу IAA. За його словами, давні моряки могли плавати Середземним морем, навіть "коли не бачили жодного берега".

Вчені вважають, що давні мореплавці подорожували, орієнтуючись за сонцем та зірками.

"З цієї географічної точки (на місці знахідки – Ред.) видно лише лінію небокраю. Щоб пливти у певному напрямку, вони мали покладатися на розташування небесних тіл, а також кути, під якими видно сонце та зірки", - каже науковець.

Підпис до фото,На дні моря шукали нафту, а знайшли "контейнери" Бронзової доби

Давнє судно помітив підводний робот компанії Energean, яка шукає нові поклади нафти чи газу на узбережжі Ізраїлю.

Камери помітили щось, "що було схоже на гору глеків на дні моря", розповідає доктор Карніт Бахартан.

Щоб не пошкодити стародавні артефакти, для досліджень підняли лише дві амфори.

Але знахідка виявилася "справді сенсаційною". Ймовірно, вантаж належав ханаанцям, стародавньому народу, розселеному на території від сучасної Туреччини до Єгиптаніше затонулі кораблі Бронзової доби у Середземному морі знаходили лише двічі – і обидва рази поблизу Туреччини. При цьому використовували звичайне обладнання для дайвінгу.

"На основі цих знахідок раніше вчені припускали, що тогочасна торгівля йшла лише від порту до порту вздовж узбережжя, яке моряки ніколи не випускали з виду, - розповідає вчена. – Але знахідка цього корабля докорінно змінює наші уявлення про давніх мореплавців".

"Це перший корабель, знайдений на такій великій відстані від берега", - пояснює доктор Бахартан.

Вже цього літа амфори з унікального судна будуть в експозиції Національного археологічного музею Ізраїлю в Єрусалимі.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...