Шанс на порятунок: Астронавтів Boeing Starliner, які з червня застрягли на МКС, може врятувати ракета Ілона Маска

Пару американських астронавтів-ветеранів – 58-річну Суніту Вільямс та 61-річного Баррі "Бутч" Вілмора, які з червня застрягли на Міжнародній космічній станції (МКС), може врятувати ракета Ілона Маска. Представники NASA визнали, що несправності на новій випробувальній капсулі Boeing Starliner можуть бути серйознішими, ніж вважалося спочатку, і астронавти все-таки не можуть скористатись нею для повернення на Землю, передають Патріоти України.

Протягом кількох місяців американське космічне агентство запевняло, що Вільямс і Вілмор повернуться на Starliner, применшуючи наявні проблеми з капсулою. Проте через очевидні несправності космічного апарату, причину яких інженерам не вдається зрозуміти, NASA все ж вирішило вивчити резервний варіант для астронавтів, пише Space.com.

Нагадаємо, що капсула Boeing Starliner стартувала зі штату Флорида на борту ракети-носія Atlas V 5 червня 2024 року. Проте за кілька годин космічне агентство повідомило, що в капсулі сталося два витоки. Під час пристикування капсули до МКС 6 червня було виявлено ще один витік, а за кілька днів, 10 червня, помітили ще один. Окрім витоку гелію, під час польоту тимчасово вийшли з ладу п'ять двигунів.

Інженери намагалися дистанційно відремонтувати космічний корабель Boeing, однак зрозуміти усі деталі несправностей так і не вдалось. Керівник програми комерційного екіпажу NASA Стів Стіч розповів, що агентство запросило додаткових експертів із силової установки в інших підрозділах, таких як Лабораторія реактивного руху агентства, щоб перевірити, чи можуть вони помітити щось, що інженери Boeing і агентства CFT могли пропустити під час масштабних наземних і космічних випробувань капсули. Але на це потрібен час.

В результаті місія, яка мала тривати 8 днів уже затягнулась на понад 60 днів. І схоже, завершиться аж наступного року. Адже NASA розглядає Crew-9 компанії SpaceX для повернення астронавтів на Землю.

Відповідно до плану на випадок надзвичайних ситуацій, наступна капсула SpaceX Crew Dragon попрямує до космічної станції лише з двома астронавтами замість чотирьох. Потім Суні Вільямс і Баррі Вілмор приєднаються як повноправні члени екіпажу космічної станції на пів року та повернуться на Crew Dragon додому приблизно в лютому 2025 року.

Попри приблизний план майбутньої місії, Стів Стіч наголосив, що остаточне рішення ще не прийнято, але його потрібно буде прийняти до середини цього місяця. Натомість речник Boeing сказав, що вірить у свій корабель. "Ми все ще віримо в можливості Starliner і його обґрунтування польоту. Якщо NASA вирішить змінити місію, ми вживемо заходів, необхідних для налаштування капсули для повернення без екіпажу", – сказав представник компанії.

Чи звільнять зі служби, якщо у військового дружина вагітна третьою дитиною: Юрист дав пояснення

четвер, 8 серпень 2024, 19:10

Чоловіки, у яких на утриманні троє неповнолітніх дітей і більше, мають право на відстрочку від мобілізації. Чи звільнять зі служби, якщо у військового народилася або має народитися третя дитина, розповів юрист практики військового права ЮК "Приходько т...

На Волині на 60 тис. грн оштрафували вчительку через "весілля": Ось що сталось

четвер, 8 серпень 2024, 18:22

На Волині на 59 500 грн оштрафували вчительку через те, що вона організувала фіктивний шлюб свого знайомого із жінкою з 1 групою інвалідності. Про це йдеться у вироку Володимир-Волинського міського суду Волинської області, передають Патріоти України. ...