Шанс? Унікальні випадки Альцгеймера можуть стати ключем до перемоги над хворобою

Згідно з новим дослідженням, хворі на Альцгеймера можуть не відчувати жодних симптомів. Кілька таких випадків виявили дослідники з Нідерландського інституту нейронаук.

Команда стверджує, що їхнє дослідження мозку цих пацієнтів може дати відповідь на питання про нові методи лікування хвороби. Науковці вивчали мозкову тканину понад 5 000 померлих донорів, що зберігається в Нідерландському банку мозку, і оприлюднили результати роботи в журналі Acta Neuropathologia Communications.

Ці люди вирішили пожертвувати свій орган науці після смерті від широкого спектру захворювань мозку. Дослідники також мали докладні медичні записи про кожного пацієнта, а також повний перелік симптомів за життя.

З цієї групи донорів мозку керівник дослідження Люк де Вріс та його команда виявили 12 надзвичайно рідкісних випадків, коли пацієнт мав позитивний результат тесту на хворобу Альцгеймера, але не мав жодних клінічних симптомів чи когнітивного зниження перед смертю. Дослідники називають цих особливих людей "стійкою групою".

Унікальні випадки Альцгеймера можуть стати ключем до перемоги над хворобою – дослідження

"З усіх донорів ми знайшли таких 12. Генетика і спосіб життя відіграють важливу роль у стійкості, але точний механізм досі невідомий", – говорить де Вріс у пресрелізі.

Нещодавні дослідження задокументували, як фізичні вправи, когнітивна активність та багато соціальних контактів можуть відтермінувати початок хвороби Альцгеймера. Більше того, когнітивно стимулююча робота також може захистити мозок від деменції в подальшому житті.

"Якщо ми знайдемо молекулярну основу стійкості, то у нас з'являться нові відправні точки для розробки ліків, які могли б активувати процеси, пов'язані з життєстійкістю у пацієнтів з хворобою Альцгеймера", – продовжує де Вріс.

Отже, що саме відбувалося в мозку стійкої групи? Команда виявила кілька клітинних факторів, які відрізняються від типових пацієнтів з деменцією.

"По-перше, астроцити виробляли більше антиоксиданту металотіонеїну. Астроцити схожі на сміттярів і виконують захисну роль для мозку", – пояснює де Вріс.

Автор дослідження додає, що астроцити також часто "просять про допомогу" у мікроглії – імунних клітин головного і спинного мозку. Однак мікроглія може бути дуже агресивним захисником центральної нервової системи. Це призводить до шкідливого запалення, яке може посилити початок хвороби Альцгеймера.

У стійкій групі зв'язок між гіперактивною мікроглією та хворобою Альцгеймера був набагато менш активним. Крім того, команда виявила, що "розгорнута білкова відповідь" – реакція в клітинах мозку, яка позбавляється від неправильно згорнутих токсичних білків – функціонувала нормально в стійкій групі.

Унікальні випадки Альцгеймера можуть стати ключем до перемоги над хворобою – дослідження

У типових пацієнтів з хворобою Альцгеймера ця реакція не працює належним чином, що призводить до накопичення токсичних білків у мозку та погіршення когнітивних функцій.

"Нарешті, ми виявили ознаки того, що в клітинах мозку стійких до хвороби людей може бути більше мітохондрій, що забезпечує краще вироблення енергії", – додає де Вріс.

Вас може зацікавити:Ф'юрі ухвалив рішення щодо реваншу з Усиком – ЗМІ

Що все це означає для майбутнього досліджень хвороби Альцгеймера? Вчені роблять перші кроки до повного розуміння того, як хвороба впливає на мозок. Однак у цьому проекті використовувалася мозкова тканина від померлих донорів. Майбутні дослідження мають бути зосереджені на живих пацієнтах, щоб зрозуміти, чи зможе лікування ефективно вилікувати хворобу Альцгеймера.

"На основі людських даних поки що важко визначити, який саме процес ініціює розвиток хвороби. Продемонструвати це можна, лише змінивши щось у клітинах або тваринних моделях і подивившись, що станеться далі. Це перше, що ми повинні зробити зараз", – підсумовує де Вріс.

Обіцяє "надерти дупу": Непереможний американський боксер зухвало звернувся до Ломаченка

неділя, 16 червень 2024, 13:28

Чемпіон світу з боксу за версією WBA у легкій вазі Джервонта Девіс підтвердив готовність провести поєдинок з володарем титулу IBF Василем Ломаченком, передають Патріоти України. Непереможений американець зробив сміливу заяву після перемоги над Френком ...

"И русский дух неистребим!": Чоловік публікував у соцмережах свої антиукраїнські вірші, а далі щось пішло не так (фото)

неділя, 16 червень 2024, 13:14

Проросійськи налаштований харків'янин прославляв російських загарбників та підтримував захоплення Криму та Донбасу. У забороненій в Україні соціальній мережі "Одноклассники" чоловік поширював дописи, у яких прославляв «освободителей» і схвально відгуку...