Шанси є: Лікар-інфекціоніст розповіла, як в Україні лікують від коронавірусу

Лікар-інфекціоніст, асистент кафедри інфекційних хвороб Сумського державного університету Оксана Чемич розповіла, як в Україні лікують від коронавірусу, передають Патріоти України.

На питання про те, які препарати та процедури використовуються, вона сказала, що вакцина поки не розроблена, а противірусного препарату, який переміг би COVID-19, також немає. У зв'язку з цим використовуються препарати, які показали позитивний ефект у світі.

"Ми використовуємо препарати, які в світі показали позитивний ефект, сприяли тому, щоб зупинити розмноження (реплікацію) вірусу. Це гидроксихлорохин, хлорохін, делагіл. При важких випадках додаємо фавіпіравір (відомий також як T-705 або Авіган). Друга група препаратів – лопінавір / ретінавір, які відомі під назвами Алувіа або Калетра і використовуються для хворих з ВІЛ, допомагають зменшити вірусне навантаження також при COVID-19. Можна використовувати в поєднанні озельтамівіром", – зазначила Чемич.

Для того, щоб зменшити кількість запальних медіаторів імунної системи, медики також використовують препарат Актемра (діюча речовина – тоцілізумаб).

"Препарати ми використовуємо разом з антибіотиками, оскільки не можемо виключити приєднання бактеріальної флори до вірусного запалення. Це може бути азитроміцин або інші антибіотики широкого спектра дії. На жаль, області забезпечені далеко не всім з перерахованих препаратів на даний момент", – сказала лікар- інфекціоніст.

Також розглядається метод лікування пацієнтів з використанням гіперімунної плазми тих осіб, що перехворіли. Перераховані вище препарати застосовують тільки у випадках з важким та середнім ступенем перебігу хвороби, коли є ураження легень.

"Що стосується важких пацієнтів, у яких через запальний процес у легенях падає рівень кисню в крові (на медичній мові – знижується сатурація), ми використовуємо кисневу маску – пацієнт дихає чистим киснем. Розмови про те, що апарати штучної вентиляції легенів є порятунком – неправильні. Ми, клініцисти, вважаємо, що штучна вентиляція легенів є останнім з можливих методів підтримки функції дихання. Як правило, зняти людину з ШВЛ важко. Зараз клінічна практика і рекомендації показують, що ми повинні максимально довго лікувати пацієнта без підключення до ШВЛ", – сказала Чемич.

Джерело: Апостроф

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

За міліметр від смерті: У Львові вдалося врятувати захисника, у серці якого застряг уламок боєприпасу

субота, 20 квітень 2024, 9:59

У Львові лікарі дістали з серця військового півторасантиметровий уламок ворожого боєприпасу, передають Патріоти України. Як повідомляють у Національному реабілітаційному центрі "Незламні", пацієнтом кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона та Інсти...