Ще один спосіб зараження: Лікарі зробили тривожну заяву про коронавірус у повітрі

Патогени Sars CoV-2 залишаються в повітрі до 3 годин і можуть при цьому лишатися небезпечними для людей.

Коронавірус може передаватися від зараженої людини до здорової через дихання і жити в повітрі кілька годин. Досі багато лікарів припускали, що коронавірус заразний, особливо при чханні або кашлі. Однак нові результати досліджень дозволяють припустити, що патогенні мікроорганізми можуть потрапити в повітря, щойно пацієнт видихає, а здорові люди - їх вдихають. Так, захист рота і носа може запобігти зараженню. Про це йдеться в публікації німецького журналу Focus, передають Патріоти України.

Коронавірус в основному передається через крапельну інфекцію. Вчені розповіли, що досі передбачалося, що патогени знаходяться у великих краплях, які люди викидають при кашлі або чханні. Вони мають розмір до 1 міліметра і через силу тяжіння поширюються на відстань від 1 до 2 метрів від землі. Коли такі патогени опускаються на поверхню, віруси також можуть передаватися через мазок, якщо хтось торкається заражених об'єктів, а віруси потрапляють на слизові оболонки, торкаючись рота, носа або очей.

Тепер же нові дослідження розкривають ймовірність існування іншого способу зараження: патогенні мікроорганізми летять по повітрю з дрібним туманом вологи, який кожен випускає при видиху. Це було вперше відзначено вченими в середині березня в дослідженні, опублікованому в журналі The New England Journal of Medicine.

Так, віруси переносяться аерозольними краплями в повітрі, які менші за 5 мікрометри. Патогени Sars CoV-2 залишаються в повітрі до 3 годин і можуть лишатися заразними. Національна академія наук США (NAS) попередила про це потенційне джерело інфекції в листі до уряду США.

"Поточні дослідження підтверджують можливість того, що Sars-CoV-2 може поширюватися безпосередньо через біоаерозолі, які виникають, коли інфіковані люди видихають", - пише інфекціоніст NAS Харві Файнберг. Таким чином, вірус може передаватися, наприклад, під час розмов між людьми.

З доступних методів тестування ще не ясно, чи достатньо перенесених кількостей вірусу для зараження реципієнта. Однак проста поява вірусного генетичного матеріалу (RNS) в аерозолях припускає можливість такої інфекції.

Між тим подальші дослідження вказують, що носіння масок - дійсно є способом уникнути зараження, якщо зазначений шлях передачі вірусу виявиться реальним.

Аналіз, проведений китайськими дослідниками, показує ще один можливий шлях зараження: в клініках в Ухані, колишньому епіцентрі пандемії, вони виявили, що захисний одяг для медичного персоналу може бути джерелом вірусних аерозолів. Якщо помічники проходять через забруднені ділянки, знімають захисний одяг або миють підлоги - вони піднімають аерозолі, що містять віруси.

У той же час дослідники з Університету Гонконгу визначили, наскільки добре допомагають захисні маски. Вони збирали краплі дихання і аерозолі у пацієнтів, які страждають респіраторними захворюваннями, викликаними вірусами. Деякі з постраждалих носили хірургічні маски. Це було показано, щоб зменшити кількість вірусів в зразках.

"Наші результати свідчать про те, що маски, які носять люди з симптомами захворювання, можуть механічно запобігти передачі коронавірусу і грипу", - пояснив керівник дослідження Ненсі Люн.

"Мы помним… С Днем Победы!": Найкращий ліцей Києва очолила директорка з сумнівною репутацією (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 12:43

Київськиц ліцей "Престиж" очолила прихильниця "руського міра". На претензії щодо директорки у відділі освіти належно не відреагували. Про це пишуть батьки учнів ліцею у соцмережах, передають Патріоти України. Промоніторивши соцмережі, батьки учнів ліце...

Стався епілептичний напад: На Закарпатті мобілізований помер дорогою до навчального центру

вівторок, 23 квітень 2024, 12:14

У Закарпатській області військовозобов'язаний помер дорогою до навчального центру через епілептичний напад. Про це повідомив Закарпатський ОТЦК та СП у Facebook, передають Патріоти України. «Висловлюємо співчуття родині та близьким. Сталась трагедія. П...