Ще один удар по кишені! В Україні стрімко здорожчає популярний продукт - у чому причина

Спека влітку 2024 року негативно впливає на продуктивність корів і забезпечення їх кормами, що призводить до зростання цін на молоко, передають Патріоти України.

За прогнозами, до 1 серпня закупівельна ціна молока екстра ґатунку може підвищитися на 5,7%, вищого ґатунку – на 0,6 грн, першого ґатунку – на 25 копійок за кілограм.

Про це повідомив провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Іван Свиноус у коментарі ЗМІ. Він зазначає, що спека призводить до скорочення пропозиції на ринку молока, оскільки корови менше виробляють молока, а забезпечення їх кормами стає більш складним.

Це безпосередньо впливає на вартість молока. "В умовах нестійкого забезпечення електроенергією більшість сільськогосподарських підприємств використовують дизельні електрогенератори, що призводить до подорожчання вартості молока," – зазначив Іван Свиноус.

Використання альтернативних джерел енергії, таких як дизельні електрогенератори, значно збільшує витрати на виробництво молока. Незважаючи на ці труднощі, попит на молокосировину з боку переробних підприємств залишається стабільним, що ще більше підвищує ціни на молоко. Вчений зазначив, що сукупність цих чинників призводить до зростання закупівельних цін на молоко, що надходить на переробку від господарств корпоративного сектора аграрної економіки.

"На 1 серпня закупівельна ціна молока екстра ґатунку може підвищитися на 5,7 % і становити 14,70 гривень за кілограм. Закупівельна ціна на молоко вищого ґатунку додасть в ціні 0,6 гривні – до 14,40 гривень за кілограм, першого ґатунку – до 13,60 гривень за кілограм без врахування ПДВ, що на 25 копійок більше в порівнянні з відповідним показником рівня закупівельних цін станом на 18 липня 2024 року," – прогнозують науковці Інституту аграрної економіки.

Аномальна спека впливає не тільки на продуктивність корів, але і на якість кормів, що додатково ускладнює ситуацію в молочній галузі. В умовах нестійкого забезпечення електроенергією та використання дизельних електрогенераторів, вартість виробництва молока значно зростає.

У Франції за лічені години до відкриття Олімпіади диверсії на залізниці паралізували рух потягів країною

п’ятниця, 26 липень 2024, 14:20

Французький оператор швидкісних поїздів SNCF призупинив рух на більшій частині території країни. Причина – за кілька годин до церемонії відкриття Олімпійських ігор на залізниці сталися диверсії, пише Financial Times, передають Патріоти України. "Пожежі...

Ще один удар по кишені! В Україні стрімко здорожчає популярний продукт - у чому причина

п’ятниця, 26 липень 2024, 12:00

Спека влітку 2024 року негативно впливає на продуктивність корів і забезпечення їх кормами, що призводить до зростання цін на молоко, передають Патріоти України. За прогнозами, до 1 серпня закупівельна ціна молока екстра ґатунку може підвищитися на 5,7...