Щедрий вечір 13 січня: Що строго заборонено робити в цей день - прикмети

13 січня року українці відзначають Щедрий вечір, головними атрибутами якого донині є багатий святковий стіл, щедрування, ворожіння, ряження, ігри та забави. Нерідко в цей день дівчата ворожать про майбутнє заміжжя, зазначають Патріоти України.

Що не можна робити в цей день, важливі прикмети, заборони, традиції та обряди - читайте нижче в нашому матеріалі. Обряди дня нагадують обряди Святвечора. Назва "щедрий" пов'язано зі звичаєм готувати багатий скоромний стіл, на відміну від Святого вечора.

Щедрий вечір - завершальний період першої половини святок. У цей день влаштовували пишний бенкет. Готували найбільші і самі ситні страви - свинину, м'ясні запіканки, запікали індичку, солодощі прикрашали медом і горіхами. В гості запрошували всіх - від далеких родичів до звичайних перехожих.

У цей день сам Всесвіт щедрий до людей. На вулиці зазвичай панує гарна погода, а серед людей - доброзичлива атмосфера. З цієї причини і традиції дня пов'язані з щедрістю. А тому 13 січня важливо проявляти співчуття, надавати допомогу і згладжувати конфлікти.

До слова, магія цього дня допомагає збагатитися, отримати велику грошову суму, зберегти свій добробут і примножити його. Саме тому на Щедрець здавна проводять грошові практики.

Народні прикмети

  • Якщо в цей день помітите відлигу - чекайте теплого літа.
  • Якщо іній рясно покриває всі дерева, буде урожай на зернові.
  • Якщо сонце високо зійде, весь рік буде благополучним.
  • Якщо ніч тиха і ясна - буде щасливий рік.
  • Якщо падає м'який сніг - на урожай, а коли тепло, то літо буде дощовим.

Що не можна робити в цей день

  • Проявляти скупість. Навіть торг в цей день вважається недоречним. Кожен, хто нехтував цими Правилами, після стикався з убогістю.
  • Відмовляти в проханнях. Особливо якщо просили бідняки, хворі і діти.У цей день важливо допомагати хоча б морально тим, чия доля склалася гірше вашої власної.
  • Конфліктувати. Навіть якщо на те були вагомі причини, всі образи варто забути і попросити вибачення у тих, перед ким винні.
  • Постити і відмовляти собі в задоволенні. Щедра поведінка в цей день притягне таке ж майбутнє.
  • Також вважалося, що не слід в цей день вимовляти слово "тринадцять" і давати в борг, інакше весь рік в боргах проведеш.

Програма житлових контейнерів 2.0: У Берліні з'являться додаткові місця для біженців з України

четвер, 28 березень 2024, 20:14

У кількох районах Берліна планують збудувати 16 центрів для біженців на понад 6 тис. місць, а також найближчим часом додадуть 1 тис. місць у колишньому аеропорту Тегель. Про це повідомив мер міста Кай Вегнер, повідомляють Патріоти України з посиланням ...

Не Довбик: Маркевич розповів, кому з українських форвардів віддає перевагу у збірній

четвер, 28 березень 2024, 19:51

Мирон Маркевич розповів, як змінилась гра збірної України у поєдинку проти Ісландії у порівнянні із матчем проти Боснії і Герцеговини, передають Патріоти України. За словами відомого українського тренера, "синьо-жовті" діяли більш швидко, завдяки чому ...