Що категорично не можна робити на Різдво Христове і як треба святкувати

Одна з головних заборон: не можна відмовляти в допомозі нужденним.

Православні віруючі 7 січня відзначають одне з головних християнських свят - Різдво Христове. Цей день вважається днем народження Ісуса Христа у Віфлеємі від Діви Марії. До свята OBOZREVATEL розповідає про історію, традиції цього дня, а також про те, що категорично не можна робити на Різдво 7 січня, повідомляють Патріоти України.

Православне Різдво: історія свята

За Євангелієм, Діва Марія і її чоловік Йосип прийшли до Віфлеєму, щоб взяти участь у переписі населення. Зупинитися їм було ніде, тому вони ночували в печері, де пастухи і їх худобу ховалися від негоди. Тут і народився Ісус, а ясла стали для нього колискою.

У цей момент від Віфлеємської зірки стало виходити яскраве сяйво, яке і сповістило світ про народження Спасителя. Волхви, які йшли на світло яскравої зірки, принесли свої дари Сину Божому - ладан, золото і смирну - звідси бере свій початок традиція дарувати подарунки на Різдво.

Різдво 2020: традиції

За традицією, на Різдво після святкової служби в храмі за столом збирається вся родина, а замість вітання говорять: "Христос рождається! Славімо Його!". Під час цієї трапези розговляються, оскільки 7 січня закінчується Різдвяний пост і господині до цього дня вже готують страви з м'яса.

Головною стравою на Різдво вважається кутя - каша з пшениці або рису, в яку додають мед, родзинки, мак, горіхи і сухофрукти. Також на столі обов'язково повинен бути присутнім компот із сухофруктів - узвар.

Різдво святкується 12 днів, до Водохреща 19 січня. Цей період називається Святки. У ці дні вітати один одного прийнято словами: "Христос народився!" - "Славімо Його!"

Крім того, на Різдво існує традиція колядувати, а колядників обдаровувати грішми та солодощами. У кожному будинку до свята випікали пироги, пряники, колядки - вироби з житнього прісного тіста з начинкою, якими пригощали колядників.


Різдво Христове 2020: що не можна робити 7 січня

- На Різдво не можна надягати старий одяг.

- Категорично забороняється працювати: жінкам не можна прати, прибирати, шити, виносити сміття з хати, а чоловікам - ходити на полювання чи риболовлю.

- Не можна гадати на Різдво. Для цього відводиться спеціальний час з 12-го дня Святок до Хрещення.

- На Різдво, як і в інші свята, категорично не можна лаятися, лихословити, особливо за столом.

- Вважається, що на Різдво на ялинці повинна бути саме зірка, а не іншу прикрасу, адже це символ Віфлеємської зірки, яка сповістила про народження Ісуса.

- На святковому столі жодне зі страв не повинно залишитися недоторканим.

- Одна з головних заборон: не можна відмовляти в допомозі нужденним.

Православне Різдво Христове: що категорично не можна робити 7 січня
Джерело: Обозреватель

"Західні країни охопить хаос громадянської війни": Ілон Маск "спрогнозував", що чекає на Європу

середа, 24 квітень 2024, 12:39

Західні країни рано чи пізно захопить хаос громадянської війни. Про це заявив у соцмережі Х американський мільярдер Ілон Маск. Таким чином він відреагував на публікацію канадського професора Гада Саада, який спрогнозував конфлікт через міграційну політ...

Житель Прикарпаття захоплювався вагнерівцями і російськими "казаками", але далі втрутилась СБУ (фото)

середа, 24 квітень 2024, 12:27

В Івано-Франківську судитимуть антиукраїнського агітатора, який захоплювався вагнерівцями і російськими "казаками". Йому "світить" до 8 років в'язниці. Про це повідомили у Службі безпеки в Івано-Франківській області, передають Патріоти України. Інтерне...