Що краще - таблетки чи капсули: Експерти розставили крапки над "і"

Часто в аптеках можна зустріти один засіб, наприклад, ібупрофен, у різних формах: капсулах і таблетках. Водночас капсули зазвичай дорожчі, передають Патріоти України.

В чому різниця та що ефективніше? Саме від форми випускання ліків залежить їхній вплив на організм. Але це правило діє не для всіх препаратів. Тож інколи є сенс купувати капсули, які складніші у виробництві, а тому дорожчі, а інколи можна обійтися дешевшими таблетками з таким самим ж дозуванням та активною речовиною.

Таблетки та капсули: в чому різниця

Таблетки й капсули вважаються твердими лікарськими формами, які потрібно ковтати та запивати достатньою кількістю води. Вони містять ретельно відміряне дозування активного компонента, який і впливає на організм. Також у них можуть міститися допоміжні речовини для об'єму та додаткових властивостей:

  • стабілізатори, підсолоджувачі, барвники, ароматизатори для захисту ліків від руйнування та окислення;
  • засоби доставляння активного компонента, які допомагають керувати його впливом на організм.

Основною відмінністю між капсулами й таблетками є саме допоміжні речовини, що надають цим формам різних властивостей. Тому і таблетки, і капсули мають свої переваги та недоліки.

Таблетки

Через скільки часу діють таблетки: вони спочатку мають розчинитися і вже після цього засвоюються в кишківнику / © Unsplash
Через скільки часу діють таблетки: вони спочатку мають розчинитися і вже після цього засвоюються в кишківнику / Фото: Unsplash

Це невеликі тверді шматочки ліків, які зазвичай виготовляються з пресованого порошку та мають різні розміри, форму й товщину. Найчастіше виробники роблять їх круглої або овальної форми, сплющеними.

Основні переваги таблеток:

  • тривалий термін зберігання – порошки більш стабільні, а тому таблетки можна зберігати довше;
  • в одній дозі висока концентрація активної речовини – пресований порошок займає невеликий об'єм, а тому таблетку можна зробити сильнодієвою;
  • деякі пігулки можна ділити – якщо на таблетках є вертикальна лінія, їх можна ділити, зменшуючи тим самим дозування;
  • нижча вартість – їх просто виготовляти, а тому вони дешевші;
  • не містять тваринного желатину – підходять вегетаріацям і тим, хто з релігійних міркувань не споживає свинину.

Незважаючи на всі плюси, таблетки також мають і мінуси:

  • повільний ефект – таблетці потрібен певний час, щоб розчинитися, а тому вона довше засвоюватиметься в кишківнику і повільніше діятиме;
  • часто неприємний смак – хоча до деяких пігулок сьогодні додають ароматизатори, їх буває складно проковтнути;
  • низька біодоступність – деякі порошки можуть розчинятися нерівномірно і діяти не так, як очікує лікар.

Капсули

Чому капсули, а не таблетки: переваги й недоліки / © Unsplash
Чому капсули, а не таблетки: переваги й недоліки / Фото: Unsplash

Це невеликі тонкі контейнери, які виготовляються з розчинних матеріалів (зокрема, тваринного желатину). Капсули можуть бути твердими (заповнюються порошком) і м'якими та еластичними (ліки у формі пасти чи рідини). Найчастіше їх виготовляють циліндричної форми.

Основними перевагами капсул є:

  • швидка дія – рідини, гелі та порошки в капсулі швидше засвоюються кишківником;
  • нейтральний смак – оболонка капсул не має жодного смаку;
  • висока біодоступність – пасти, гелі та рідини розчиняються рівномірно, а тому їхній ефект завжди очікуваний.

Капсули також мають деякі мінуси:

  • менший термін зберігання – пасти, гелі та рідини чутливі до світла й вологості, а тому капсули зазвичай мають невеликий термін зберігання;
  • капсулу неможливо розділити – це означає, що неможливо зменшити дозування;
  • низька концентрація активної речовини – пасти, гелі та рідини обм'ємні, а тому зазвичай капсули не такі сильнодієві;
  • виготовляються з тваринного желатину – це підходить не всім людям.

Що краще: таблетки чи капсули

Форма ліків підбирається лікарем, враховуючи те, як саме препарат засвоюватиметься та взаємодіятиме з організмом людини. Іноді вибір між таблетками та капсулами принциповий.

Наприклад, коли йдеться про знеболювальні препарати, деяким людям важливо, щоб вони почали діяти якомога швидше. В такому разі капсули завжди краще.

А ось антидепресанти діють повільно, коштують чимало, а згодом потребують зменшення дозування. Тому краще обирати таблетки.

Інколи форма жодним чином не впливає на ефект. Наприклад, якщо обирати, що краще – антибіотики в таблетках чи капсулах, то вони зазвичай працюють однаково.

Зверніть увагу, стаття несе інформаційний характер. В будь-якому разі потрібно проконсультуватися з лікарем.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...