Що робити під час землетрусу: Фахівці з безпеки дали перевірені рекомендації

Після потужних землетрусів у Туреччині, що забрали тисячі життів, сейсмологи попереджують, що поштовхи можуть бути у різних частинах світу.

Відчути їх можуть і в деяких регіонах України, як це вже неодноразово траплялося. Хоча в нашій країні такої руйнівної сили землетруси ще не мали, це не означає, що не потрібно знати основні правила безпеки під час підземних поштовхів. Тим паче, що українці під час війни розкидані по всьому світу.

Основні поради щодо того, як діяти під час землетрусу, щоб шанси не порятунок були максимальними.

Якщо про землетрус попередили завчасно, краще залишити помешкання. Але, перш ніж вийти з будинку, потрібно вимкнути усі нагрівальні пристрої та газ. Якщо горіло в печі чи грубці – загасити вогонь. Слід підготувати та взяти необхідні речі, запас харчових продуктів, медикаменти, документи й вийти на вулицю. Там потрібно якнайшвидше відійти від будівель і споруд. Йти краще у напрямку площ, широких вулиць, скверів, спортивних майданчиків, незабудованих ділянок.

Землетруси часто можуть викликати у людей стресові стани, аж до розладів психіки. За гострою руховою реакцією часто настає депресивний стан із загальною руховою загальмованістю. Тому дуже важливо зберігати спокій і не робити нічого, що може дезорганізувати оточення.

Якщо на час землетрусу ви перебуваєте в приміщенні, перейдіть у найбезпечніше місце. Заховатися можна під письмовий або обідній стіл, стати в отворі внутрішніх дверей або в кутку кімнати. Потрібно захиститися від уламків або важких меблів. Слід перебувати якнайдалі від вікон та важких предметів, які можуть перекинутися або зрушитись з місця.

Не слід навмання вибігати з будівлі. Адже уламки, що падають поряд з будівлею, становлять найбільшу небезпеку. Краще шукати порятунку там, де ви перебуваєте, дочекатися кінця землетрусу і потім спокійно залишити приміщення.

Якщо ви перебуваєте у високій будівлі, не кидайтеся відразу до сходів чи ліфтів. Виходи, швидше за все, будуть забиті натовпом, а ліфти не працюватимуть. Шукати порятунку потрібно там, де ви знаходитесь.

Не лякайтеся, якщо вимикають електрику або почнуть дзвонити сигнали протипожежної тривоги чи охоронних систем. Будьте готові почути дзвін посуду, що б'ється, тріск стін, гуркіт предметів, що падають.

Якщо ви в цегляному будинку або в іншій небезпечній споруді, і розумієте, що краще залишити приміщення, ніж знаходитися всередині, вибігайте швидко, але обережно. Уберігайтесь від цегли, що падає, обірваних проводів та інших джерел небезпеки. Якщо проходите поряд з високою будівлею, станьте у дверний отвір, щоб уберегтися від уламків, що падають. Якщо ви перебуваєте поза приміщенням, постарайтеся вийти на відкритий простір, віддалившись від будівель та ліній електропередач. Якщо землетрус застав вас в автомобілі, спокійно зупиніться за можливості далеко від високих будівель, шляхопроводів та мостів. Залишайтеся в машині до припинення лиха.

Якщо уже після землетрусу відчуєте нові поштовхи ‒ не дивуйтеся. Зазвичай після першого сильного поштовху може настати тимчасове затишшя, а потім буде новий поштовх. Вони можуть відбуватися протягом кількох хвилин, кількох годин чи навіть кілька днів.

Це варто знати" Які документи треба взяти з собою під час візиту в ТЦК - повний список

четвер, 25 квітень 2024, 14:47

Військовозобов'язаних громадян України зобов’язали з'явитися до Територіальних центрів комплектування й оновити облікові дані. Це стосується чоловіків призовного віку - від 18 до 60 років, передають Патріоти України. Для цього їм дається 60 діб із моме...

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно