Що спонукатиме українців повертатися додому після війни: Результати опитування показали ключові фактори

Безпекова ситуація, вирішення житлових питань та забезпечення гідних умов праці та відновлення інфраструктури - внутрішні фактори, що сприятимуть поверненню українців додому. Такий висновок зробили в Інституті демографії та дослідження проблем якості життя НАН України після проведеного опитування, передають Патріоти України.

Експерти інституту підкреслили й зовнішні чинники, які можуть сприяти поверненню українців, а саме: труднощі працевлаштування в країні перебування, висока вартість життя, погіршення умов соціальної підтримки.

«Це також незадовільне або несвоєчасне, краще сказати, медичне обслуговування, відчуття соціальної ізоляції, некомфортність перебування в чужій країні, також мовні бар'єри. Ну і також не задовільний соціальний статус для тих, хто мав певний статус проживаючи в Україні», – йдеться у результатах опитування.

Водночас після завершення війни до України можуть приїхати від 10 до 30%, або ж у кращому випадку 50% українців.

«На думку більшості учасників опитувань після завершеня завершення війни не варто очікувати масового повернення співвітчизників, адже додому можуть приїхати від 10 до 30%, у кращому випадку 50% українців. Будуть повертатися насамперед ті, кому є що втрачати в Україні, наприклад житло, бізнес, права власності на землю», – повідомила експертка Інституту Марина Огай.

Що спонукатиме українців повертатися додому після війни: результати опитування фото 1фото: скриншот з відео

Також з великою ймовірністю повернуться члени роз'єднаних родин та люди більш старшого похилого віку. В Інституті зауважують, що скоріш за все українські біженці будуть повертатися в населені пункти, що віддалені від зони бойових дій і кордону з РФ.

У дослідженні окремо виявили «специфічні чинники неповернення чоловіків призивного віку».

«Це продовження або посилення мобілізації, те, що зараз і відбувається: існування схем виїзду за кордон для чоловіків призовного віку. Це побоювання осудження з боку громади, як на мене тепер люди дивитимуться, бо я виїжджав за кордон. Це також острах за юридичну і кримінальну відповідальність», – акцентувала увагу Огай.

Опитування проводилось з 29 грудня 2023 року по 5 березня 2024 року.

Українських водіїв можуть штрафувати на 34 тис.: Ось за що каратимуть

середа, 18 вересень 2024, 17:56

В Україні планують ввести нові штрафи для водіїв, які використовують транспортні засоби, що створюють надмірний шум. Відповідно до законопроєкту №9564, за порушення шумових норм водіям загрожують значні штрафи, які можуть досягати 34 000 гривень, перед...

Українцям обіцяють індексацію пенсій у 2025 році: Ось на скільки підвищать виплати

середа, 18 вересень 2024, 17:42

У проекті Держбюджету на 2025 рік не планується підвищення мінімальної зарплати (вона залишиться на рівні 8 тисяч гривень), а також середнього прожиткового мінімуму (різні для різних категорій) та мінімальної пенсії (2 361 грн), проте індексація пенсій...