Що таке "кшталт" і звідки це слово взялося в українській мові: Авраменко дав легке пояснення

Це слово використовував ще Іван Котляревський.

Завзятого троянці кшталту

"Кшталт" – нетипове для української мови слово: на п’ять приголосних звуків тут припадає лише один голосний. Та воно є широко вживаним і входить до кількох словосполук, розповів в ефірі "Сніданок 1+1" мовознавець, доцент Київського університету імені Бориса Грінченка Олександр Авраменко.

"Не дивно, що "кшталт" звучить незвично. Це слово запозичене з німецької. У якій "gestalt" означає форму. В український "кшталт" – зовнішній вигляд чого-небудь або вдача, характер людини", – каже фахівець.

Авраменко також нагадує, що це слово використовував ще Іван Котляревський.

Мовознавець акцентує, що сам це слово не використовує через важкість його вимови, але наводить приклади, коли і як його можна вжити.

"Сполука "на кшталт" означає "подібний до чого-небудь, схожий на щось". Наприклад: "Ми хотіли б чогось на кшталт дискусії, а не монотонної лекції". Сполука ж "на свій кшталт" означає "на свій лад, по-своєму". Наприклад: "Не треба розпорошувати свою індивідуальність, роби все на свій кшталт", – каже він.

"Но у троянського народу

За шаг алтина не проси:

Хто москаля об’їхав зроду?

А займеш — ноги унеси.

Завзятого троянці кшталту,

Не струсять нічийого ґвалту

І носа хоть кому утруть;

І няньчину всю рать розбили —

Скалічили, розпотрошили
І всіх в тісний загнали кут."

З "Енеїди" Івана Котляревського

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...