"Щуряче плем'я": Малозабезпечені китайці живуть у величезному підземному місті (фото)

У колишніх бункерах під Пекіном живе до 1 мільйона чоловік.

За часів холодної війни під Пекіном побудували величезний комплекс, покликаний служити бомбосховищем на випадок атаки. Його площа становить близько 85 квадратних кілометрів, і вже десятки років він є домівкою для тисяч малозабезпечених робочих, яких в Китаї називають Щурячим Плем'ям, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

За інформацією The Sun, більшість жителів колишніх бункерів є робочими-мігрантами, які сподіваються почати кар'єру в столиці КНР. Тунелі тісні і позбавлені сонячного світла, але орендна плата тут становить лише третину від наземної.

З міркувань безпеки влада Пекіна в 2010 році заборонили селитися в бункерах, але повноцінного виселення так і не відбулося. Хоча більшість мешканців намагаються скоріше заробити грошей і зняти кімнату на поверхні, деякі живуть тут десятки років.Будувати тунелі почали в 1969 році, коли радянсько-китайський розкол досяг піку, а на острові Даманський відбулися збройні зіткнення між СРСР і КНР. Тоді Мао Цзедун, тодішній голова Комуністичної партії Китаю, сказав громадянам "копати глибокі тунелі, ховати продукти і готуватися до війни". Протягом наступних десяти років близько 300 000 чоловік, в основному цивільні особи, побудували підземний комплекс, який включав 10 000 бункерів, а також склади, ресторани, театри і спортивні зали.За оцінками уряду, комплекс міг вмістити все населення Пекіну (близько 6 млн чоловік), але тунелі ніколи не використовувалися за прямим призначенням. Військового конфлікту не відбулося, і згодом Підземне місто переобладнали під дешеві готелі та склади.

Один з жителів комплексу розповів "Аль-Джазіра", що живе в квартирі площею 91 квадратний метр з дев'ятьма іншими людьми. "У мене все добре, тому що я боюся бути бідним. Це місце змушує мене працювати старанніше", - сказав він.Хоча майбутнє мешканців Підземного міста залишається невизначеним, деякі місцеві жителі об'єднуються з проектувальниками, щоб перетворити порожні тунелі в яскравий громадський простір. Не виключено, що одного разу це місце перетвориться на унікальну туристичну локацію.

Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...