Шокуючий експеримент: Генетики виростили химерний зародок людини та мавпи (фото)

Молекулярні біологи з Інституту Солка в Каліфорнії вперше в історії науки створили ембріони, в яких є клітини людини і макак-крабоїдів. Як повідомляє EurekAlert!, раніше майже всі спроби створити химер між людиною та іншими тваринами закінчувалися безрезультатно, оскільки клітини людей у таких зародках приживаються дуже погано, передають Патріоти України.

"Створивши химери на основі клітин людей і приматів, які близькі до людини в еволюційному плані, ми зможемо зрозуміти, що заважає формуванню химер і як можна подолати ці бар'єри", – розповів один з авторів роботи професор Хуан Бельмонте.

Химерами вчені називають живі організми, які складаються з різнорідного набору клітин. Їхнім джерелом можуть бути як різні особини одного і того ж виду, так і представники різних видів.

Перших штучних химер вчені створили пів століття тому. До недавнього часу їх використовували, щоб вивчати процеси розвитку ссавців та інших тварин.

Кілька років тому Бельмонте і його колеги виявили, що химер можна використовувати для вирощування повноцінних органів – наприклад, для трансплантації. Для цього потрібно на певних стадіях розвитку зародка вибірково знищити частину його клітин.

Перші експерименти зі створення таких химер закінчилися успіхом: вчені працювали з зародками з клітин мишей і щурів, а також овець, свиней і людини.

Незважаючи на це, вчені зіткнулися із загальною проблемою всіх химер, одним із компонентів яких були стовбурові клітини людини, – через кілька фаз поділу частка таких клітин усередині тканин зародків зменшувалася до 0,01%. Через це їх не можна використовувати для вирощування придатних для пересадки органів.

Тому дослідники спробували вбудувати стовбурові клітини людини в зародки близьких родичів людини – макак-крабоїдів. Біологи створили кілька сотень зародків макак і ввели в кожен із них по 25 стовбурових клітин людини.

Значна частина ембріонів продовжила розвиватися протягом більше ніж двох тижнів, а частка людських клітин у них майже не падала. Завдяки цьому вчені виділили кілька ланцюжків генів і типів взаємодій між клітинами, робота яких усередині химерного зародка сильно відрізнялася від функціонування в зародках людини і макак.

Бельмонте і його колеги сподіваються, що продовження їхніх досліджень допоможе зрозуміти, що саме заважає людським клітинам вбудовуватися в інші типи зародків. Відповідь на це питання відкриє дорогу для вирощування повноцінних органів і тканин тіла, які придатні для імплантації і не спричиняють відторгнення у пацієнтів.

Австралійські генетики дізналися, чому одні люди хворіють на рак, а інші ні

субота, 20 квітень 2024, 3:25

Рак є серйозним і поширеним захворюванням, що забирає мільйони життів щороку. Але вчені наблизилися ближче до розгадки причин його виникнення і створення нових ліків. В австралійському Університеті Фліндерса група дослідників зробила відкриття в галузі...

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...