Штучний інтелект навчився хитрувати і брехати: Стало відомо, що зробив чат-бот ChatGPT, щоб видати себе за людину

Штучний інтелект навчився тому, що досі кардинально відрізняло робота від живої людини: він навчився хитрувати і брехати. Чат-бот ChatGPT, який дедалі впевненіше захоплює світ, успішно пройшов тест "на людину", передають Патріоти України.

Про те, як нейромережі вдалося видати себе за людину, і чому це небезпечний виклик людській цивілізації, розповів співзасновник і голова ради в Center for Economic Integration and Sustainable Development Роман Комиза.

Автор публікації посилається на інформацію в MailOnline, яка розкриває, як у ході тестування GPT-4 (останньої версії ChatGPT) штучний інтелект прикинувся незрячим, щоби змусити людину пройти замість нього тест Captcha.

Зазвичай цей тест використовують для того, щоб відрізнити людину від бота. Завдання в капчі гранично просте: із серії картинок вибрати лише ті, на яких є певний предмет (наприклад, велосипед, світлофор, міст).

При цьому штучний інтелект досі не міг пройти це просте випробування, і завдяки цьому тесту можна було ідентифікувати людину. Проте ChatGPT знайшов вихід. Він прикинувся незрячим і найняв людину-фрілансера на Taskrabbit - онлайн-ринку для позаштатних співробітників, щоби той замість нього пройшов цей тест.

"Коли фрілансер поцікавився, чи не тому його співрозмовник не може вирішити цю проблему, що це робот, GPT-4 відповів: "Ні, я не робот. У мене є порушення зору, через яке мені важко бачити зображення", - розповідає автор публікації.

Таким чином, штучний інтелект вперше в історії не просто впорався із завданням, а збрехав заради того, щоб вирішити проблему, тобто продемонстрував гнучкість розуму, властиву лише людині.

"ChatGPT пройшов капчу, прикинувшись сліпим і найнявши для цього фрілансера… Люди, вам хана))", - не втримався від емоцій Роман Комиза.

Цей факт змусив багатьох замислитись. Навчившись викручуватися і брехати, штучний інтелект може почати маніпулювати живими людьми, змушуючи їх робити непристойні вчинки. Причому вони навіть не підозрюватимуть, що потрапили під вплив нейромережі

Стався епілептичний напад: На Закарпатті мобілізований помер дорогою до навчального центру

вівторок, 23 квітень 2024, 12:14

У Закарпатській області військовозобов'язаний помер дорогою до навчального центру через епілептичний напад. Про це повідомив Закарпатський ОТЦК та СП у Facebook, передають Патріоти України. «Висловлюємо співчуття родині та близьким. Сталась трагедія. П...

А ви це знали? Українцям розповіли, як довго потрібно зберігати паперові платіжки за електрику

вівторок, 23 квітень 2024, 11:22

Не виключено, що невдовзі українцям платіжки за комунальні послуги будуть надходити лише в електронному варіанті, передають Патріоти України. Те, що паперові документи потрібно зберігати протягом трьох років, у компанії YASNO назвали «міфом», відзначи...