Швидко засихає, якщо посвітити смартфоном: Вчені створили ефективний засіб проти кровотечі із... отрути змій

Дослідники з університетів Західного Онтаріо, Манітоби у Канаді та Шаньтоу у Китаї використали фермент згортання крові з отрути змій для розробки хірургічного клею, стійкого до крові, який ущільнюється під впливом яскравого світла. Про це повідомляє New Atlas, передають Патріоти України.

Зазначається, що активним інгредієнтом в отруті змії є батроксобін (також відомий як рептілаза) — фермент згортання крові з отрути списоголових змій. Учені давно використовують його для лікування кровотечі під час операцій, і кілька років тому його змішували з гідрогелем з нановолокна, щоб зробити ін'єкційну "пов'язку". Для нового дослідження вчені додали батроксобін у модифікований желатин, щоб зробити своєрідний хірургічний клей. Ідея полягає в тому, що його можна було б упакувати в невелику тубу для аптечок для екстреного використання.

"Після травмувань та екстрених кровотеч цей суперклей можна нанести, просто стискаючи трубку і розмістивши над нею світло протягом декількох секунд, — пояснив Кібрет Мекуанінт, провідний автор дослідження. — Навіть ліхтарик смартфона впорається з цією справою".
Команда випробувала суміш на щурах з глибокими порізами шкіри, розривом аорти та пошкодженнями печінки, і їм вдалося закрити рани протягом 45 секунд, зменшивши втрату крові приблизно на 78 відсотків. Міцність скріплення в 10 разів більша ніж фібринового клею, що у широкому вжитку в медицині. Дослідники кажуть, що винахід можна застосувати під час хірургічного втручання замість накладання швів, або упакувати у невелику трубочку для аптечок, що використовуються медиками швидкої допомоги та солдатами.

"Західні країни охопить хаос громадянської війни": Ілон Маск "спрогнозував", що чекає на Європу

середа, 24 квітень 2024, 12:39

Західні країни рано чи пізно захопить хаос громадянської війни. Про це заявив у соцмережі Х американський мільярдер Ілон Маск. Таким чином він відреагував на публікацію канадського професора Гада Саада, який спрогнозував конфлікт через міграційну політ...

Житель Прикарпаття захоплювався вагнерівцями і російськими "казаками", але далі втрутилась СБУ (фото)

середа, 24 квітень 2024, 12:27

В Івано-Франківську судитимуть антиукраїнського агітатора, який захоплювався вагнерівцями і російськими "казаками". Йому "світить" до 8 років в'язниці. Про це повідомили у Службі безпеки в Івано-Франківській області, передають Патріоти України. Інтерне...