Сім’я приховувала від 93-річної киянки, яка пережила репресії і Другу світову, війну з Росією, але та взяла до рук зброю

Вона не знала про трагедію у Бучі, не знала про окупацію Маріуполя, не знала і про те, що її рідне місто, Київ, обстрілюють ракетами, а також 93-річна Олена Іллівна не здогадувалася, що в Україні почалась повномасштабна війна, бо рідні від неї приховували усе понад місяць. Про це йдеться в ТСН, передають Патріоти України.

Киянка Олена Іллівна, кандидатка історичних наук, яка за свої проукраїнські наукові роботи під час СРСР піддавалася гонінням. Вона народилась у 1928 році. І дуже добре пам'ятає і репресії 37 року. «І думаю, де ж їх ховають тих людей, а виявилось, їх не ховають. А десь вивозять, розстрілюють і тоді складають у ямку», - розповідає Олена Лугова.

Пам’ятає і Другу світові війну. «Я пам'ятаю, ми сидимо, а я ж уже була велика дівчинка, мені 13 років було. Ми читаєм книжку і літають, гудуть літаки. Ой, завішуйте війна, двері, бо зараз можуть бомбу кинути і почалась Друга світова війна», - додає жінка.

На її очах в окупованому Києві євреї йшли на розстріл в Бабин яр. «Тихо-тихо, а тоді верещать страшенно. Наші хлопці полізли на дерева, кажуть, їх розстрілюють», - пригадує Олена.

Усі жахи, які довелося пережити у дитинстві вона переповідала рідним, отже невістка боялася, що новину про ще одну війну її свекруха не витримає, бо ж і вік, і хитке здоров'я. Тому вирішила це приховати. «Коли почалася війна, вона була погана. Зараз вона рухається з паличкою, тоді взагалі не рухалася. Ми вирішили, накладати на це ще переживання, це буде надмірно», - запевняє невістка Надія.

Тож у будинку раптово «вийшла з ладу» техніка. «Легко було зробити з приймачем, бо до того вона впустила його. І я сказала, що приймач йде «в ремонт», а за ним пішов «у ремонт» телевізор», - додає Надія.

Родина всім знайомим заборонили бодай словом згадувати про війну. І так упродовж 33 днів. Поки хтось не проговорився у телефонній розмові. «Вона не видала цю подружку під жодними тортурами. Вона сказала нам з доглядальницею, що ми скоїли злочин, що її відлучили від інформації. Що це гріх», - каже жінка.

Після цього по кілька годин на день слухає новини, а після... співає. Це її спосіб боротися з тугою. Про те, що росіяни намагатимуться знищити український народ, каже, завжди здогадувалася. «"Кохайтеся чорнобриві та не з москалями, бо москалі злії люди, лихо роблять з нами". Це не сьогодні написано», - цитує Шевченка Олена Лугова.

За себе жінка не переживає. «Мені вже нічого не страшно, я в такому віці, буде війна чи ні, я так чи інакше маю померти. Я вже поза цим страхом», - переконує вона.

А от біль інших людей витримати складно. «Діти вбиті, вони вбивають дітей, вони ціляться в цих дітей, щоб припинити існування української держави», - підсумовує Олена.

За свої 93 роки вона вперше у житті взяла зброю у руки. Це був автомат одного з знайомих, який прийшов у гості. Втримала його і навіть сфотографуватися. Єдине про що шкодує - що не може боронити країну. «З великим бажанням, якби я не була така стара, я і сліпа, і глуха, і ледве рухаюсь, але я хочу, щоб Україна стала незалежною державою», - каже жінка.

Паспорти придбали за хабар, в Україні ніколи не бували: Роми обманювали швейцарську владу, прикидаючись... українцями

середа, 8 травень 2024, 11:59

У столиці Швейцарії Берні виявили низку випадків зловживання українськими паспортами з боку ромів. Про це пише місцевий портал новин Nau, передають Патріоти України. Щонайменше десять сімей ромів використовували отримані обманним шляхом або за хабар па...

"Це не моя війна. Ви її почали, ви її і закінчуйте": Військовослужбовиця розповіла про роботу у ТЦК

середа, 8 травень 2024, 11:44

Реабілітолог, бойова медикиня та учасниця бойових дій Юлія Вітковська після Бахмуту та Вугледару служила на Чернігівщині, де й пройшла військово-лікарську комісію. Зараз вона несе службу у територіальному центрі комплектування і розповіла подробиці про...