Сюди не дістались конкістадори та інші грабіжники: У Панамі виявили повну золота гробницю правителя доколумбівської держави (фотофакти)

Гробниця належала правителю народу Кокле. Фото: Ministry of Culture of Panama

У Панамі археологи виявили гробницю, яка належала правителю народу Кокле. Відкриття відбулося в археологічному парку Ель-Каньо, який відомий своїми археологічними знахідками.

В археологічному парку Ель-Каньо у Панамі, археологи виявили гробницю, датовану 750 роками н. е.. Вона, ймовірно, належала правителю народу Кокле, адже всередині знайдено безліч поховальних приношень, включаючи керамічні та золоті артефакти, пише Arkeonews.

Археологічний парк Ель-Каньо, відомий своїми стародавніми гробницями і кам'яними монолітами, датованими 700-1000 роками н. е., давно визнаний за свою історичну цінність. Американський дослідник Хаятт Веррілл вперше визнав його важливість у 1925 році, коли виявив стародавні моноліти вздовж річки Ріо-Гранде.

Лінетт Монтенегро, директор з питань національної спадщини Міністерства культури, зазначила, що це відкриття є важливою частиною поточного археологічного проєкту в парку. Цей проєкт, розпочатий у 2022 році завдяки співпраці між Міністерством культури та Фондом El Caño, спрямований на ретельне дослідження гробниці № 9 під час кампаній 2021-2024 років.

Вміст гробниці — це скарбниця, що включає 5 пекторалей, 2 пояси із золотих намистин, 4 браслети, 2 сережки у формі людських фігур, намисто з круглих намистин, два дзвіночки, браслети, спідницю, зроблену з собачих зубів, і набір кістяних флейт. Ця різноманітна колекція є свідченням культурного та соціального багатства суспільства Кокле.

Колекція, ймовірно, належала дорослому чоловікові з високим статусом. Гробниця, збудована близько 750 р. н. е., є особливо важливою через наявність жертовних слуг, похованих поруч із вождем, що свідчить про численні та одночасні практики поховання.

Доктор Мейо пояснив, що розкопки тривають, тому визначити точну кількість осіб, похованих у гробниці, досить складно. Цей тип поховання, відомий тим, що в ньому ховали різну кількість людей, дає цінну інформацію про вірування та поховальні ритуали суспільства Кокле.

Поховання володаря Кокле в положенні обличчям донизу, що було звичною практикою в цій культурі, часто над останками жінки, додає ще один рівень культурної значущості. Ель-Каньо, заснований близько 700 р. н. е. і покинутий у 1000 р. н. е., приніс значні археологічні відкриття. Ця конкретна знахідка, з її унікальними особливостями, проливає світло на поховальні практики суспільства Кокле.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...