Скандинавська загадка: Археологів спантеличили обезголовлені сови в могилах стародавніх воїнів (фото)

Археологи, які досліджували некрополь у Вальсгарді (Швеції), виявили поруч з останками багато похованих воїнів періоду Меровінгів (5-7 століття н.е.) останки обезголовленої сови. Експерти припустили, що відсікання голови було зроблено, щоб перешкодити птахові піднятися з мертвих. Про це пише видання Express, передають Патріоти України.

Вчені вже назвали некрополь у Вальсгарді відповіддю Скандинавії на знамените британське кладовище Саттон-Ху. Ця археологічна ділянка розташована поблизу південно-східного узбережжя Швеції приблизно за 80 км до Стокгольма. Вальсгард відомий тим, що там розташовані понад 90 могил скандинавського залізного віку (500 - 800 рр. н. е.). Також на цьому місці знаходиться низка вражаючих могил на човнах, що передували віку вікінгів. Історично це був період Меровінгів (5 -7ст. н.е) - приблизно це той самий час, яким датовані багато відкриттів Саттона Ху.

Хто саме був похований на цьому місці, невідомо: теорії варіюються від шведського народу інглінь до воїнів періоду Меровінгів. Однак очевидно, що більшість цих людей були багатими, на це вказує певний рівень достатку і комфорту навіть при похованні. Найбільш вражаючим відкриттям досі залишається поховання у двох могильних човнах, знайдених у Вальсгарді.

Два човни мали довжину близько 10 метрів і символічно переносили мертвих у потойбічний світ. Самі померлі, ймовірно, були високопоставленими воїнами з багатими обладунками, вишуканими шоломами, мечами та щитами. Їх човни мали деякі запаси та інструменти, а тварини та коні були розташовані біля човнів.

"Поховані воїни, здається, були обладнані для того, щоб веслувати до підземного світу, а також мати можливість вийти на берег за допомогою коней", - сказала почесна професорка археології Норвезького університету науки і техніки в університетському музеї NTNU Біргітта Берглунд. Дослідники з NTNU зосередили свою увагу на похованні одного з воїнів - біля нього поклали поруч обезголовлену сову.

"Можливо, голова сови була відрізана, щоб не дати їй повернутися. У Сальме в Естонії нещодавно були знайдені могили човнів того ж періоду, подібні до тих, що були у Вальсгарді. Там було знайдено двох хижих птахів із відрубаними головами", - розповіла професор.

За словами професора Берглунд, відсікання голови мало ритуальне значення у зв'язку з похованням і можливо, було частиною звичаю, який заважав птаху повертатися з потойбіччя.

"Що не день, то пригоди": На концерті Анастасії Приходько знову сталася біда

четвер, 18 квітень 2024, 17:58

Співачка Анастасія Приходько повідомила, що під час її концерту знову стався неприємний інцидент. Це вже не перша сумна новина, якою артистка ділилася під час гастролей "Холодно", передають Патріоти України. Лише кілька днів тому виконавиця розповідала...

Дуже бояться: Британська розвідка пояснила, як зміна командування вплинула на діяльність флоту РФ

четвер, 18 квітень 2024, 17:50

Після заміни командувача у березні 2024 року Чорноморський флот РФ проявляє найменшу активність від початку повномасштабного вторгнення. Про це повідомляє міністерство оборони великої Британії із посиланням на дані розвідки, передають Патріоти України....