Скільки осіб можуть мобілізувати з однієї родини під час воєнного стану в Україні - роз'яснення

Верховна Рада України нещодавно проголосувала за продовження військового стану та загальної мобілізації до 18 серпня 2023 року. Це означає, що громадян віком від 18 до 60 років, здатних виконувати військовий обов'язок, можуть мобілізувати до лав ЗСУ, передають Патріоти України. Про те, скільки людей можуть мобілізувати з однієї української родини, розповів юрист та адвокат Ростислав Кравець. Він роз'яснив цю інформацію Факти ICTV.

Юрист зазначив, що в Україні немає чіткого закону, який забороняє мобілізацію всіх членів родини. Крім того, в нашій країні не визначено точну кількість осіб із однієї сім'ї, яку мають право мобілізувати під час воєнного стану.

Тобто можуть мобілізувати всіх, хто підлягає призову – і чоловіка, і дружину, та повнолітніх дітей. "Однак тут є виняток. Жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також при забезпеченні національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії проти України під час дії військового стану, призову не підлягають", – сказав юрист.

За його словами, у такому разі близькими родичами вважаються чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дідусь, бабуся, рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра. Також, якщо сім'я виховує неповнолітніх дітей, їх не можуть залишити самих.

"Згідно зі ст. 2 ЗУ Про військовий обов'язок та військову службу, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) та чоловіка (дружину), що проходить військову службу по одному з видів військової служби", – додав адвокат.

У ДТП в Варшаві загинули двоє українців

субота, 4 травень 2024, 19:28

У Варшаві в ДТП загинули «найімовірніше» двоє українців та білорус. Про це повідомило агентство PAP у суботу, 4 травня, з посиланням на речника Окружної прокуратури у Варшаві Шимона Банну, передають Патріоти України. У повідомленні йдеться, що аварія с...

Знайшов поблизу одного з селищ області: Військовий ТрО передав херсонському музею старовинний артефакт (фото)

субота, 4 травень 2024, 19:00

Український військовий Сил територіальної оборони знайшов у одному з селищ Херсонщини старовинний гарман: він передав артефакт музею. Про це повідомив Херсонський обласний краєзнавчий музей, передають Патріоти України. Як розповіли у музеї, солдат ТрО ...