Скитьська печера в українській глибинці, про яку не знають туристи-екстремали (фото, відео)

​Що можна побачити в лабіринтах важкодоступної Скитської печери, що закрита для туристів.

Подорожі Україною: ТОП-10 дивовижних печер - фото 8

Печерами в Україні найбільше славиться Тернопільська область. Саме в цьому регіоні знаходиться найдовша у світі гіпсова печера Оптимістична. Вона разом із Млинками, Вертебою та Кришталевою приваблює туристів з різних куточків країни. Але сьогодні мова йтиме про Скитську печеру, яка знаходиться в Чернівецькій області та не є популярною серед мандрівного люду. Щобільше, вона закрита для туристів, і використовується лише в дослідницьких цілях, передають Патріоти України.

Скитська печера розташувалася посеред Дністровського каньйону, на правому березі славетної ріки, а вхід до неї - на висоті 90 метрів над рівнем Дністра, між селищем міського типу Кострижівка та селом Звенячин.

Саме в Кострижівці ми зустрілися з нашим гідом Петром Площанським - місцевим спелеологом і краєзнавцем, а звідти вирушили до нашого пункту призначення

До речі, з кручі, де знаходиться вхід, відкривається чудова панорама на місто Заліщики, яке вже входить до складу Тернопільської області, а також є однією із найбільш відомих туристичних локацій регіону.

Знахідка для дослідників-спелеологів

В середині минулого століття в Гострих Говдах здійснювалася кар’єрний видобуток гіпсових порід.

Таким чином, в цих породах утворювалися тріщини, яким ніхто тоді не приділяв уваги, а лабіринти печери поглиналися важкою технікою - бульдозерами та екскаваторами.

Фото: З кручі, де розташований вхід до печери, відкривається чудова панорама на місто Заліщики (Роман Сенишин)

Кар’єр припинив свою роботу наприкінці 50-х років, залишивши по собі, крім багатьох незначних, також декілька великих тріщин, що були з’єднані між собою ходами. Загальна довжина цих ходів становила 130 метрів.

В такому стані чернівецький спелеоклуб "Троглодит" обстежив печеру в 70-х роках, а вже у 80-х спелеоклуб "Каскад" з Кострижівки розпочав розкопки та дослідження Скитської печери. Зокрема, в 1990-му члени клубу відкрили іншу її частину, пробивши хід у нову тріщину, що дозволило збільшити довжину ходів до 309 метрів.

Розкопки та дослідження Скитської печери почали у 1980-х (Роман Сенишин)

Подальші розкопки нових лабіринтів тривали понад три роки, і у 1993-му на дослідників чекав черговий успіх - вони змогли пробитися до нового "району" печери.

Стіни тут вкриті кристалами темно-прозорого кольору. А на перехрестях ходів, у місцях, де гострі скелі порід нависають над людиною, можна помітити нарости кристалів з більш різноманітними відтінками.

Печера вважається екстремальною (спортивною), тому новачкам без попереднього досвіду ходити нею буде непросто (Роман Сенишин)

Така кришталева галерея завершується найкрасивішим залом Скитської печери, що зветься “Кристальним”. Висота залу сягає 6 метрів, його стіни аж до самого верху вкриі великими кристалами, кольорова гама та форма яких справді вражають. Прозорі, біло-жовті та навіть червоні - обирай, які до вподоби.

За своєю структурою Скитська печера належить до лабіринтового типу. Станом на сьогодні довжина її ходів перевищує 3,5 кілометри, їхня висота становить 3-5 метри, а ширина - всього лиш 1-2 метри.

Деякі ходи печери отримали від спелеологів власні оригінальні назви. Наприклад, закручений лаз називають "Спіраллю", найважчим місцем проходження є "Духовка", серед інших популярних ходів - "Кончіта" та “Горло”.

Сьогодні довжина ходів печери перевищує 3,5 кілометри, а от їхня ширина становить всього лише 1-2 метри (Роман Сенишин)

Якщо говорити про особисті враження від вилазки до Скитської печери, то це точно було незабутньо! До цього моменту доводилося побувати у більш відомих печерах, де проводяться платні спелео-екскурсії.

Звісно, і там є важкі для проходження ділянки, де доводиться часто повзти чи карабкатися вгору. Але вони не зрівняються з маршрутом у Скитській печері, в якій можна на пальцях однієї руки перерахувати місця, де ми стояли на повний зріст.

Практично всю дорогу доводиться повзти на колінах, є дуже-дуже вузькі ділянки. Здається, що ми відкрили в собі талант пластичності та гнучкості, адже моментами думали, що вже точно застрягнемо.

Взагалі печера вважається екстремальною (спортивною), тому новачкам без попереднього досвіду буде непросто. І хоч по красі Скитська печера поступається тим же Оптимістичній, Атлантиді чи Млинкам, в нашому особистому рейтингу вона гордо зайняла перше місце через важкодоступність.

Гід Петро Площанський - один із перших дослідників печери та знає про неї абсолютно все (Роман Сенишин)

І звісно ж, гріх не згадати нашого гіда, пана Петра. Він про Скитську печеру знає абсолютно все, оскільки вважається одним з її перших дослідників. Його розповіді були цікаві та пізнавальні. Та й лестить той факт, що туди не так легко потрапити, адже для туристів печера закрита, ще й суворо ведеться поіменний облік відвідувачів.

Тому ми не лише отримали потужну дозу адреналіну від проходження лабіринтів Скитської печери, а й вписали свої імена в один ряд з дослідниками-спелеологами. Враження - на найвищому рівні!


"Це був наклеп": Тернопільська бібліотека після скандалу з переселенцем попросила в омбудсмена "захисту від хейту"

середа, 24 квітень 2024, 13:53

Колектив Тернопільської обласної бібліотеки для дітей зробив офіційну заяву і звернувся до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця. Відповідну заяву оприлюднили на сторінці бібліотеки, передають Патріоти України. "Колектив Те...

"Західні країни охопить хаос громадянської війни": Ілон Маск "спрогнозував", що чекає на Європу

середа, 24 квітень 2024, 12:39

Західні країни рано чи пізно захопить хаос громадянської війни. Про це заявив у соцмережі Х американський мільярдер Ілон Маск. Таким чином він відреагував на публікацію канадського професора Гада Саада, який спрогнозував конфлікт через міграційну політ...