Смерть - це лише початок: Що станеться з людиною, яка помре під час польоту на Марс

Смерть для людей хоч і залишається надзвичайно трагічною подією, в певному сенсі стала буденністю, з якою так чи інакше зустрінеться кожен. Але це вірно, якщо ми говоримо про смерть людини на Землі. Що ж стосується смерті у космосі чи на інших планетах – тут нам навіть складно уявити, наскільки усе ускладнюється, передають Патріоти України.

Про те, як усе відбуватиметься у еру космічних подорожей у статті для The Conversation розповів професор космічної медицини та медицини невідкладних станів з Медичного коледжа Бейлора (США) Еммануель Урк'єта.

Він зазначає, що немає сумнівів в тому, що відправка людей у космос є надзвичайно складною і небезпечною справою, а тому потрібно розробити сценарії дій на випадок смерті чи загибелі членів екіпажу.

З 1960-х років, коли людство почало досліджувати космос, офіційно відомо про загибель 20 людей – 14 у трагедіях космічних шатлів NASA у 1986 та 2003 роках, троє космонавтів загинули під час місії "Союз-11" у 1971 році та ще троє астронавтів – під час пожежі на стартовому майданчику "Аполлона-1" у 1967 році.

Урк'єта зауважує, що враховуючи складність польоту людини в космос, "насправді дивно, як мало людей загинуло до цього часу".

Але людство готується у найближчі роки знову відправити людей на Місяць, а до кінця десятиліття – відправити місію на Марс, також рутинними стають й комерційні космічні польоти, тож це все змушує задуматися над тим, що відбувається із тілом, коли хтось помирає в космосі.

Як пояснює професор, якби хтось помер під час місії на низькій навколоземній орбіті – наприклад, на борту Міжнародної космічної станції – екіпаж міг би повернути тіло на Землю в капсулі впродовж кількох годин.

Якби смерть настала під час місії на Місяці, тіло могли б повернути на Землю уже за декілька днів. У NASA, за словами вченого, є детальні протоколи для таких випадків.

Але зовсім інша ситуація виникне, якщо хтось загине під час 9-місячної подорожі на Марс, до якого летіти майже 483 мільйона кілометрів!

"У такому випадку екіпаж, ймовірно, не зможе розвернутися і повернутися назад. Замість цього тіло, ймовірно, повернеться на Землю разом з екіпажем в кінці місії, що відбудеться через кілька років", – вважає професор.

За його словами, увесь цей час тіло, швидше за все, довелося б зберігати в окремій камері або спеціальному мішку. Стала температура і вологість на космічному кораблі теоретично допомогли б зберегти тіло.

Однак, зауважує Урк'єта, усе ускладнюється, якщо хтось вийде у відкритий космос без скафандра, або на поверхню планети. "Астронавт загинув би майже миттєво. Втрата тиску і вплив космічного вакууму унеможливили б дихання, а кров та інші рідини в організмі закипіли б", – підкреслює професор.

При чому смерть на Місяці і Марсі майже б не відрізнялася: наш супутник немає атмосфери, а червона планета має дуже розріджену атмосферу, у якій відсутній кисень. Тож результат був би близьким до виходу у відкритий космос: задуха та закипання крові. Професор також пояснює, що в разі смерті на Марсі не може йти мови а ні про поховання, а ні про кремацію.

"Кремація небажана; вона вимагає занадто багато енергії, яка потрібна екіпажу, що залишився в живих, для інших цілей. Поховання – теж не найкраща ідея. Бактерії та інші організми з тіла можуть забруднити марсіанську поверхню", – пояснив науковец.

Тож, за його словами, "швидше за все", екіпаж зберігатиме тіло в спеціальному мішку до того часу, коли його можна буде повернути на Землю.

Мріяв збудувати нову "Мрію", але не мав роботи в Україні: Помер відомий вітчизняний авіаконструктор

неділя, 28 липень 2024, 0:32

Дмитро Ківа працював на заводі "Антонов" за всіх президентів України, окрім Володимира Зеленського. 25 липня на 82-му році життя помер відомий український авіаконструктор Дмитро Ківа, який пропрацював на авіаційному заводі "Антонов" 52 роки, передають ...

Ах, Одеса... В курортній Аркадії поряд з рестораном сталась масова бійка за участю військових, цивільних та поліції. Решта відпочиваючих з інтересом споглядала (відео)

субота, 27 липень 2024, 23:49

У одеській Аркадії група чоловіків билась просто перед місцевим рестораном, свідчать кадри з соцмереж. У бійці брали участь і цивільні, і люди у формі. . Увечері 27 липня біля прибережного ресторану в Одесі сталась масова бійка, у якій взяли участь ци...