Смерть, мор і знищення цивілізацій: Науковцям нарешті вдалося розшифрували глиняні клинописні таблички з пророцтвами вавилонських астрологів (фото)

Учені успішно розшифрували 4000-річні клинописні таблички, знайдені понад століття тому на території сучасного Іраку. Ці стародавні таблички вказують на те, що деякі місячні затемнення вважалися провісниками смерті, руйнувань і хвороб, передають Патріоти України з посиланням на Live Science.

За словами Ендрю Джорджа, професора Лондонського університету, та Дзюнко Танігучі, незалежного дослідника, ці чотири глиняні таблички є "найдавнішими прикладами збірників прикмет, пов'язаних із місячним затемненням".

Автори табличок використовували час ночі, рух тіней, а також дату і тривалість затемнень для прогнозування прикмет. Наприклад, в одній з прикмет зазначається, що якщо "затемнення затьмарюється з центру одразу [і] прояснюється одразу: помре цар, знищення Еламу". Елам — регіон у стародавній Месопотамії, нині частина Ірану.

Інша прикмета говорить, що якщо "затемнення почнеться на півдні, а потім проясниться: падіння Субарту і Аккада", обидва з яких були месопотамськими регіонами. У ще одній йдеться: "Затемнення у вечірню варту — це означає мор".

Цілком ймовірно, що стародавні астрологи базували деякі свої прогнози на минулих подіях, пов'язаних із затемненнями.

"Витоки деяких прикмет могли лежати в реальному досвіді — спостереженні передвісника, за яким слідувала катастрофа", — зазначив Джордж. Однак він зауважив, що більшість прикмет найімовірніше походять із теоретичної системи, яка пов'язує характеристики затемнення з різними прогнозами.

Клинописні таблички, ймовірно, походять з Сіппара, міста, яке процвітало на території сучасного Іраку. Таблички стали частиною колекції Британського музею між 1892 і 1914 роками, але досі не були повністю перекладені і опубліковані.

"У стародавній Месопотамії існувала сильна віра в те, що небесні явища можуть передбачати майбутнє. Люди вважали, що події на небі — це закодовані знаки, які боги залишили там як попередження про майбутні перспективи тих, хто живе на землі", — вважають дослідники.

Радники царя спостерігали за нічним небом і зіставляли свої спостереження з усталеними текстами про небесні явища.

"Якщо передбачення, пов'язане з даною прикметою, було загрозливим, наприклад, "цар помре", тоді проводилося дослідження оракула за допомогою екстиспіції [огляд нутрощів тварин], щоб визначити, чи загрожує царю реальна небезпека", — додають науковці.

Якщо нутрощі тварини вказували на небезпеку, люди вірили, що можуть виконати певні ритуали, щоб звести нанівець погану прикмету і так протистояти злим силам, що стоять за нею. Це вірування означало, що навіть негативних прикмет можна уникнути, якщо діяти правильно.

"Хочу онука, схожого на сина": Мережу вразила історія помираючого воїна, матері і дівчині якого не знають, що відповісти

середа, 14 серпень 2024, 22:15

Цю історію написав на своїй сторінці у соціальній мережі Генеральний директор Дніпропетровської клінічної лікарні ім. Мечникова Сергій Риженко, передають Патріоти України. Вона не про лікування поранених воїнів, не про їхню стійкість і мужність, і не п...

Новому енергогібриду пророчать велике майбутнє: Як працює химерне вітрове дерево Aeroleaf, що генерує енергію сонця і вітру одночасно

середа, 14 серпень 2024, 21:30

Турбіна оснащена лопатями, а також сонячними батареями, що дає можливість досягати річної потужності 36 000 кВт*год за швидкості вітру 12 м/с. Установка Aeroleaf, створена французькою компанією New World Wind, являє собою нове покоління поновлюваних дж...