Смертельна зброя: Що відомо про "Точку-У", якою ЗСУ вчились відбивати напад Росії з моря (фото, відео)


"Готуючись до ймовірної висадки російського десанту з боку окупованого Криму, Збройні сили України активно тренуються використовувати стратегічний ракетний комплекс "Точка-У", - пише у своєму блозі Руслан Рудомський, передають Патріоти України, і продовжує:

Тренування проходили протягом останнього тижня квітня на одному з полігонів бойової підготовки на Херсонщині. Відпрацьовувався зокрема маршовий вихід з місця дислокації в район бойового застосування, здійснення топографічної прив'язки перед проведенням умовних пусків по ворожих цілях, швидкий відхід і зміна вогневих позицій, а також під прикриттям димової завіси прихований марш до районів зосередження.

Умовними цілями під час даних навчань були місця завантаження морського десанту противника на кораблі і тактичного десанту на гелікоптери.

Пропонуємо ознайомитись ближче з тактичним ракетним комплексом "Точка-У", яким Збройні сили України планують відбивати напад Росії з моря.

Що за ракетний комплекс

9К79-1 "Точка-У" – це радянський тактичний (дивізійний) ракетний комплекс, який має дальність стрільби до 120 км з ймовірним круговим відхиленням до 95 м.

Комплекс базується на повнопривідному плавучому колісному шасі БАЗ-5921 з формулою 3x3. Ракета комплексу має боєголовку масою 482 кг, і може оснащуватися різними типами бойової частини, включно із ядерною.

Роботи над цим ракетним комплексом були розпочаті за постановою Ради міністрів СРСР від 4 березня 1968 року на потужностях Коломенського КБ машинобудування (зараз територія Російської федерації). Але у нинішньому його вигляді комплекс "Точка-У" почав надходити у війська лише у 1989 році.

До складу ракетного комплексу входять:

  • Ракета 9М79М з різними типами бойових частин;
  • Пускова установка 9П129-1М;
  • Транспортно-зарядна машина 9Т218;
  • Транспортна машина 9Т238;
  • Автоматизована контрольно-випробувальна машина 9В819-1;
  • Машина технічного обслуговування 9В844;
  • Комплект арсенального обладнання 9Ф370-1.

Виробництво ракет велося на Воткінському машинобудівному заводі, а виробництво спеціальних шасі для пускових і транспортно-заряджаючих машин – на Брянському заводі спеціального автомобілебудування (БАЗ). Сьогодні це все територія РФ.

Ракета

Головною перевагою комплексу "Точка-У" є її ракета 9М79М. Вона відрізняється від ракет попередніх комплексів тим, що управління польотом здійснюється не за допомогою часу роботи двигуна і не заданням початкового кута запуску, а за допомогою аеродинамічних елементів управління – крил і рулів оригінальної ґратчастої конструкції. При цьому коригується не тільки балістична траєкторія ракети, але й здійснюється наведення на кінцевій її ділянці – у тому числі, й за командами радіолокаційної головки самонаведення.

Ракети обладнані реактивним двигуном на твердому паливі, що забезпечує постійну високу готовність комплексу до бойового застосування, на відміну від комплексів з ракетами на рідкому паливі, де операції із заправки ракет забирали багато часу, при цьому зберігатися заправлені ракети могли недовго.

Спочатку комплекс розроблявся під застосування ядерних боєголовок. Однак, згодом також створили осколково-фугасну і касетну бойові частини. Всі вони, крім ядерної, звісно ж, досі є на озброєнні Збройних сил України. Для розуміння: зона суцільного ураження касетної боєголовки складає площу близько 300 на 150 метрів.

Історія застосування

Радянський Союз банально не встиг ніде використати цей ракетний комплекс, тому що розпався буквально через два роки після взяття його на озброєння. Росія ж активно застосовувала "Точку-У" в обох чеченських війнах, під час збройної агресії проти Грузії у 2008 році, під час поточної сирійської кампанії, а також під час збройної агресії проти України у 2014 році.

Зокрема, вдалося встановити, що Луганський аеропорт був знищений влітку 2014 року в результаті обстрілу саме тактичними ракетами "Точка-У" з території Росії.

Що ж до застосування цього комплексу Україною, то у нас вони перебувають на озброєнні 19-ї ракетної бригади і досить часто використовувались за призначенням у перший рік війни, під час активних бойових дій.

Зокрема, як згадував тодішній начальник Генштабу Віктор Муженко, чотири ракети "Точки-У" поховали роту сумнозвісних псковських десантників 28 серпня 2014 року в районі населеного пункту Калинове на Луганщині. У підсумку, колона російських військ недорахувалась 15 одиниць бронетехніки і близько 300 чоловік особового складу. Залишки псковських десантників змушені були манівцями утікати до російського кордону, а частина з них потрапила у полон.

Крім цього, у липні-серпні 2014 року, у зв'язку з недосяжністю об'єктів супротивника для інших вогневих засобів під час боїв за Савур-Могилу, українськими бійцями здійснювались періодичні обстріли з чотирьох пускових установок "Точка-У". За результатами нанесення ударів більшість ворожих об'єктів були знищені. Переважно це були російські батареї установок "Град", які обстрілювали позиції ЗСУ на Савур-Могилі.

Були й інші випадки застосування "Точок-У". Наприклад, мало хто знає, але під час виходу українських колон з Іловайська саме вчасні прильоти ракет цього комплексу суттєво прорідили позиції російської артилерії, що дозволило більшій кількості українських бійців вийти живими.

Всього ж за весь період АТО було випущено близько сотні ракет "Точка-У" з різними боєголовками. Деякі з цих випадків навіть були зафільмовані бойовиками "Л-ДНР". Як то влучання у склад боєприпасів у Донецьку 8 лютого 2015 року.

Труднощі і перспективи

До початку російської агресії проти України у 2014 році роботи з обслуговування і продовження ресурсу ракет комплексу "Точка-У" здійснювались або на Росії, або російськими спеціалістами в Україні.

Однак, наприкінці грудня 2019 року прес-служба КБ "Південне" повідомила, що підприємством опановано процедури обслуговування ракет комплексу "Точка-У" незалежно від російської сторони.

Разом з тим, невирішеним залишається питання поповнення арсеналу ракет, адже виготовляються вони лише на Росії, тоді як Україна може оперувати тільки залишками на складах, які час від часу потерпають від російських диверсій. Як то було зі складами в Калинівці Вінницької області, де, серед іншого, зберігались ракети до "Точки-У".

Джерело: Depo.ua

Підвищення пенсій з 1 квітня зачепить не всіх українців: Все, що треба знати

четвер, 28 березень 2024, 14:37

З 1 квітня в Україні заплановане збільшення мінімальної зарплати, що вплине на деякі соціальні виплати, передають Патріоти України. Як пише biz.nv.ua, зокрема, після цього мають підвищитися пенсії громадян віком 65+ з повним страховим стажем (35 років...

"Сталося через укус кліща": Спливли подробиці смерті ексфутболіста збірної України Шершуна

четвер, 28 березень 2024, 14:24

Відомий український футболіст Богдан Шершунпомер 7 січня у Бельгії від раку мозку, до якого призвів укус кліща. При цьому лікарі надто пізно зуміли діагностувати тяжку хворобу, яка спричинила смерть ексгравця національної збірної у віці 42 років, пере...