Сьогодні - Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія свята, традиції, обряди, прикмети (фото)

Благовіщення - третє за значенням християнське свято після Великодня і Різдва Христового.

Благовіщення Пресвятої Богородиці. Фото: Вголос.

Благовіщення Пресвятої Богородиці - християнське свято, яке є третім за значенням після Великодня і Різдва Христового, відзначають 7 квітня. В цей день відзначають подію, коли архангел Гавриїл сповістив Діві Марії, що вона непорочно зачне від Святого Духа і народить Сина Божого - Ісуса Христа, пишуть Патріоти України.

Єрусалимська, Українська греко-католицька церква, Руська, Грузинська, Сербська, Українська помісна і автокефальна церкви і деякі інші святкують Благовіщення 7 квітня за григоріанським календарем.

Константинопольська, Олександрійська, Антіохійська, Румунська, Болгарська, Кіпрська, Елладська (Грецька), Албанська, Польська, Американська і деякі інші церкви східного обряду, а також Римо-католицька церква та протестантські деномінації святкують Благовіщення 25 березня за григоріанським календарем.

З цим святом пов'язана одна з найпоширеніших молитов православних віруючих - "Богородице Діво, радуйся". Нарівні з "Отче наш" вона входить до списку обов'язкових до прочитання ранкових молитов і присутня у всіх урочистих літургіях. У католиків західного обряду ця молитва відома як "Аве Марія".

Святкування Благовіщення встановлене Церквою у IV ст. після того, як самостійно почали відзначати Різдво Христове. Дату Благовіщення встановили, відрахувавши 9 місяців від Різдва. Крім того, Святі Отці Церкви пояснюють дату Благовіщення ще й тим, що Бог сотворив людину в день 25 березня.

В Україну свято прийшло з утвердженням християнства, проте народні язичницькі традиції продовжують співіснувати з християнським святом. У народі Благовіщення одержало назву "третьої зустрічі весни" (після Стрітення і Сорока Мучеників). Вважається, що весна в цей день остаточно поборола зиму, Бог благословляє землю і відкриває її для сівби. За народним віруванням, лише після Благовіщення можна було розпочинати польові роботи. Раніше ж "турбувати" землю вважалося великим гріхом.

До цього свята лелеки зазвичай прилітали з вирію та починали вити гнізда. Існувало повір'я, що на Благовіщення відкривалася земля і з неї виповзали змії, вужі та інші плазуни.

У цей день здавна існував звичай випускати на волю пташок: "Щоби співали на волі, Бога прославляли та просили щастя-удачі тому, хто їх випустив". Господар випускав на сонце також всіх тварин, навіть пса і кота виганяв на вулицю - "щоб чули весну і самі про себе дбали". Пасічники цього дня виставляють на двір вулики.

У церкві в цей день святять проскури. Проскуру кришать і висипають у мед, "щоб бджоли роїлися", змішують із землею та сіють по чотирьох кутах ниви - "щоб дощова хмара ниви не минала"; проскуру заривають у землю, "щоб град не побив посіви".

Благовіщенську проскуру, як і Богоявленську та Стрітенську воду, зберігали за іконами.

Вважалося, що коли на Благовіщення, йдучи по воду, дівчина знайде квітку первоцвіту, цього літа вона вийде заміж. Пролісок, знайдений на Благовіщення, віщує щастя. Якщо вмитися водою, в яку покласти цей пролісок, - будеш вродливою.

У народі кажуть "На Благовіщення дівка косу не плете, птиця гнізда не в'є". З цим повір'ям пов'язана легенда про зозулю. У переказах згадується, що цей птах не має будинку через те, що цілеспрямовано порушував заборону Бога. Відтоді зозуля змушена підкидати свої яйця у чужі гнізда і бути гнаною усіма.

У це свято особливо грішно працювати на землі: за повір'ями, досить тільки торкнутися якого насіння чи зерна, щоб воно зараз же втратило свою силу і ніколи не проросло. А ось після цього дня можна розпочинати роботи в полі, все буде добре рости, квітнути й колоситися.

Також не можна Благовіщення позичати або давати гроші і речі стороннім, щоб не втратити своє благополуччя, здоров'я, спокій і мир у родині. Важливо стежити за тим, щоб у вас самих нічого не забрали з дому, тому 7 квітня небажано запрошувати гостей.

Забороняється шити і в'язати. Нитка у багатьох народів світу асоціюється з життям, тому всякий, хто бере її в руки для роботи, може заплутати свою долю, внести проблеми і неприємності.

Не можна не тільки стригтися, мити голову, але навіть розчісуватися, щоб не порушити свою долю. Як покарання може випасти волосся.

7 квітня не можна надягати обновки: вони швидко порвуться або зіпсуються, а протягом року не буде можливості придбати інші. Дівчата, які порушили заборону, до наступного Благовіщення не вийдуть заміж.

Яка погода на Благовіщення, така і на Великдень буде. Якщо на Благовіщення дощ іде, то добре вродить жито. Якщо на Благовіщення вже сидять буськи на яйцях, весна буде тепла.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...