Сотні відбірних головорізів Путіна знайшли свій безславний кінець: Рівно п'ять років тому розпочалась одна з найславетніших битв в історії українського війська

26 травня 2014 року бійці ЗСУ без жодних втрат зайняли ДАП, і відбили першу атаку російських окупантів. Тоді ворог кинув проти купки українських спецпризначенців кращі з наявних сил - російський спецназ «Іскра», "кадирівців" та батальйон "Восток"

26 травня 2014 року без жодної втрати бійці АТО зайняли Донецький аеропорт ім. Сергія Прокоф'єва, нагадують Патріоти України. Під час операції захисники України виявили мережу посібників російських окупантів. Заблокувати аеропорт в перший раз ворог спробував 24 травня. Почати вирішили зі старого терміналу, де знаходилася більша частина українців, але невдало.

"Під'їхала машина, в ній близько 30–40 людей зі зброєю. Всі були в однаковій чорній формі. Вони спробували блокувати в'їзди до старого терміналу. Була оголошена тривога. Оскільки вони підійшли на достатньо близьку дистанцію, я дав команду зробити попереджувальну чергу. Після цього, через декілька хвилин, вони поїхали", - каже Андрій, командир оборони аеропорту, полковник 3-го окремого полку спеціального призначення журналістам Радіо.Свобода.

На наступний день було тихо. Другу спробу здійснили в ніч 26-го травня, коли українські війська тримали всі важливі позиції.

"Десь о третій годині ночі 26-го черговий офіцер розбудив мене і доповів, що до нового терміналу почали під'їжджати вантажівки, автобуси, мікроавтобуси з озброєними людьми",- згадує військовий.

На момент операції аеропорт ще працював в штатному режимі і в Донецьк навіть прилітали іноземці. В день другої спроби в залі очікування сиділи пассажири, які пройшли всі процедури і чекали літак.

"Коли ми ще задовго до 26 травня запропонували керівництву аеропорту виставити патрулі, щоб вони бодай перебували в приміщенні, вони відмовились. Вони сказали, що аеропорт міжнародний, постійно прилітають іноземці, і ми своїм виглядом будемо їх лякати. І навіть коли я запропонував пустити патрулі в цивільному одязі, мені відповіли, що у цьому немає потреби, що аеропорт під контролем прикордонників і служби безпеки аеропорту. Тому нас там навіть не було, що бойовики згодом і використали на свою користь", - говорить командир.

Вночі терористи зайшли в будівлю нового терміналу. Захоплювати поверхи та займати приміщення їм допомагав зрадник з СБУ. Він мав ключі від всіх приміщень та ліфтів.

"Після того, як бій закінчився, ми передивлялись дані відеоспостереження, і там були кадри, як цей представник СБУ здійснив допуск бойовиків на поверхи", - згадує він.

"О 3:30 на мій мобільний подзвонив Ходаковський – колишній командир донецької "Альфи" (зараз – командир угруповання "Восток" – ГПУ) і запропонував зустрітися на нейтральній території, щоб обговорити ситуацію. Ми зустрілись біля старого терміналу. Нам в ультимативній формі поставили вимогу, що ми повинні негайно звільнити територію аеропорту. Нам гарантували коридор для безперешкодного виходу", - каже Андрій.

Захисники аеропорту доповіли про нахабну заяву російських загарбників командуванню. Воно, в свою чергу наказало тягнути час до приходу підкріплення.

"Я довгий час стримував хлопців, щоб вони не відкривали вогонь. Вони були настільки впевнені у своїх діях і у своїй підготовці, що декілька разів по радіостанціях запитували про те, щоб я дав дозвіл на відкриття вогню. Вони були готові до бою ще до того, як я закінчив переговори з Ходаковським. І це мені дуже сподобалось. Дехто потім говорив, що ми довго чекали команду. Але те, що ми зробили, було правильно. Бо якби тими силами, що у нас були, ми розпочали бойове зіткнення, я не знаю, як би воно закінчилось", - згадує вояк.

На допомогу українцям командування відправило гелікоптери Мі-24 та штурмовик Су-25. На той момент будівля нового терміналу була захоплена бойовиками, а на даху стояв терорист, озброєний переносним ЗРК.

Бій почався з його ліквідації.

Автор: Радіо.Свобода
Гелікоптери та літаки допомогли зайняти ДАП українським героям
Гелікоптери та літаки допомогли зайняти ДАП українським героям

Льотчик Су-25 каже, що знав про ПЗРК та застосував через це досвід війни в Афганістані. Обстрілюючи ворога та ховаючись у хмарах він зміг повернути ситуацію в інший бік.

Зав'язався бій. Бойовики зазнавали втрат, отримували численних поранених і знищили 2 своїх автомобіля.

"Вони своїх поранених занурили на два КамАЗа і почали евакуацію через Путиловский міст, а тоді там блок-пости стояли. Першу машину, яка поїхала взяли за КамАЗ Збройних сил України і знищили. Всі поранені в ньому загинули. У другій машині водій не впорався з керуванням, перекинувся і особовий склад частково теж загинув, а частково зазнав нових травм в результаті ДТП. Ще один КамАЗ так і залишився під старим терміналом ", - згадує військовий.

Автор: Радіо.Свобода
Бойовики подзвонили напівчетверту ночі та заявили, що дозволять українцям вийти з будівлі, на що українці розробили хитрий план
Бойовики подзвонили напівчетверту ночі та заявили, що дозволять українцям вийти з будівлі, на що українці розробили хитрий план

Після цієї операції терористи назвали кіровоградських спецназівців бійцями однієї з найбільших приватних військових компаній в США Blackwater. Згодом вони змінять їм назву і наречуть "Кіборгами".

Аеропорт відвоювали за 1,5 дня та героїчно тримали 242 дні. Більшість літа сепаратисти не намагалися його завойовувати, а в вересні, після підписання Мінських угод почалися постійні атаки.

Опалювальний сезон в Україні можуть завершити достроково, названо терміни і причину

вівторок, 19 березень 2024, 11:28

Опалювальний сезон в Україні цього року завершиться наприкінці березня через плюсову температуру повітря. Про це заявив голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов, . "Зазвичай опалювальний сезон закінчується 15 квітня, але цього року, зважаючи на п...

В Україні повернули обов'язкову індексацію зарплат, але підвищення можна не чекати? Всі нюанси

вівторок, 19 березень 2024, 11:26

Для українських роботодавців повернули зобов'язання щороку проводити індексацію зарплат. У 2023 році дія такого правила була припинена, проте 2024-го її відновили. Утім, українцям не доводиться розраховувати на різке підвищення окладів - обов'язковій і...