Соціолог Бекешкіна зробила цікаве зауваження про "батьку" Зеленського

З одного боку, українці хочуть "батьку", а з іншого - виходимо на Майдан і доводимо, що ми вільна нація.
Ірина Бекешкіна. Фото: liga.net.

За словами директора Фонду "Демократичні ініціативи" Ірини Бекешкіної, рішення українців віддати всю владу одній людині - Володимиру Зеленському - неймовірне навіть у світовому масштабі, повідомляють Патріоти України.

"Так, раніше теж вибирали людей без досвіду в політиці, але не президентами. Коли ми згадуємо того ж Рейгана (Рональд Рейган, 40-й президент США, також був актором - ред.), ну, вибачте, він два терміни був губернатором дуже серйозного штату (Каліфорнії - ред.), а до того - керівником профспілки акторів, а ще - активістом, спочатку Демократичної, а потім Республіканської партії. Трамп теж був активістом своєї партії, хоча і не був професійним політиком. Ми знаємо випадки, коли нова партія не з політиків раптом проходила в парламент, різні "Пірати" (в Чехії - ред.) і т.д. Але вони ніколи не становили моно- більшості. Вони просто мали прохідний бал... Тобто, очевидно, що все це пройшло під знаком лідерства Зеленського. Хотіли вибрати його команду, і було не так важливо, хто там є", - сказала експерт.

Вона зазначила, що це схоже на запит на "сильну руку" на кшталт Лукашенко в Білорусі. "Я б сказала, що Олександра Лукашенка, але не Путіна. Згідно з дослідженнями Інституту соціології, там щорічно заміряють ставлення українців до різних президентів, не тільки українських. І за всі роки першість мав Олександр Лукашенко. Навіть в роки кращих результатів наших президентів, а вони, як правило, були тільки після виборів, навіть тоді був Лукашенко. Хочуть "Батьку"", - додала Бекешкіна.

Вона ствердно відповіла на питання журналістів, що це виглядає суперечливо. Тому що, з одного боку, українці хочуть "батьку", а з іншого - виходимо на Майдан і доводимо, що ми вільна нація. "Є таке питання в міжнародних порівняльних дослідженнях, яке вимірює авторитаризм: "Чи згодні ви, що кілька сильних лідерів можуть зробити для країни більше, ніж усі закони та дискусії?". Тобто, це одноосібний лідер. У нас 60% стабільно відповідає "так". Це начебто прагнення до авторитаризму. Ми пішли далі і поставили запитання: "А чи повинен цей сильний лідер дотримуватися законів, або іноді в інтересах справи можна їх обійти?". Абсолютна більшість відповідає, що він повинен діяти згідно із законом. Те тобто, насправді, це не авторітарізм. Це популізм. Щоб був якийсь такий хороший "батька", який би спустився з небес і зробив всім добре. Як Голобородько у фільмі ( "Слуга народу" - ред). Але якщо він буде нас притискати, ми вийдемо на Майдан", - розповіла експерт.

Джерело: Сегодня

За міліметр від смерті: У Львові вдалося врятувати захисника, у серці якого застряг уламок боєприпасу

субота, 20 квітень 2024, 9:59

У Львові лікарі дістали з серця військового півторасантиметровий уламок ворожого боєприпасу, передають Патріоти України. Як повідомляють у Національному реабілітаційному центрі "Незламні", пацієнтом кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона та Інсти...

Невідомі відкрили вогонь по поліцейських на Вінниччині, один з правоохоронців отримав смертельне поранення

субота, 20 квітень 2024, 9:57

Поліція розшукує осіб, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині - один з них загинув від отриманих травм, передають Патріоти України. Деталі: Відомо, що 20 квітня, близько 2 години ночі у Гайсинському районі Вінницької області працівники поліц...