Соціологи провели опитування: Як росіяни та українці ставляться одне до одного, і що думають про незалежність і об'єднання в одну державу

Незалежність України від Росії підтримують 88% українців і 80% росіян, об'єднання України з Росією хочуть 7% українців і 17% росіян.

Свіже опитування показало, як українці ставляться до Росії. Зокрема, в лютому 2021 року добре ставилося до Росії 41% українців, погано майже стільки ж - 42%. У порівнянні з вереснем 2020 року ситуація не змінилася, про що свідчать дані опитування КМІС.

Водночас згідно з даними схожого опитування "Левада-Центру", на території Росії добре ставилися до України 54% населення, погано - 31%. У порівнянні з попередньою хвилею опитування (серпень 2020 року) ставлення покращилося.

Таким чином, українське та російське опитування показали, що незалежність України від Росії підтримують 88% українців та 80% росіян, об'єднання України з Росією хочуть 7% українців та 17% росіян.

А ось кількість громадян України, які хочуть закритих кордонів з Росією, становить 39%, у той же час закритися від України хочуть 23% росіян.

false

Опитування також показали, що 49% українців хочуть незалежних відносин, але без кордонів та митниць, цього ж хочуть 57% росіян.

false

Як зазначив директор КМІС Володимир Паніотто, час від часу КМІС запитує не тільки про ставлення до Росії, а також окремо про ставлення до росіян і до керівництва Росії. Останнє таке дослідження було в лютому 2019 року. Загалом до Росії тоді позитивно ставилися 57% українців. Водночас до росіян позитивно ставилося 77% українців, а до керівництва Росії ставлення було різко негативне і лише 13% українців ставилося позитивно. Така ж ситуація зі ставленням громадян Росії до України, у лютому 2019 всього 34% росіян ставилося позитивно до України, 82% росіян позитивно ставилося до українців, і тільки 7% росіян - позитивно до керівництва України.

"Таким чином, і в Україні і в Росії позитивне ставлення до держави обумовлено, перш за все, позитивним ставленням до населення", - додав Паніотто.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне всеукраїнське опитування у період 5-7 лютого 2021 року по всій Україні, за винятком окупованих Росією територій. Методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) опитано 2005 респондентів. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,4%.

"Левада-центр" проводив опитування населення Росії серед 1601 осіб в період 18-24 лютого 2021 року методом особистого інтерв'ю. Статистична похибка не перевищує 3,4%.


"Літній сеньйор просто спить?": Бразилійка привезла в інвалідному візочку до банку труп, на котрого намагалась оформити кредит

п’ятниця, 19 квітень 2024, 4:15

У вівторок, 16 квітня, в Ріо-де-Жанейро жінка принесла в банк труп літнього чоловіка, щоб спробувати отримати кредит. Про це повідомляє бразильський телеканал TV Globo. . Зокрема, Еріка де Соуза Вієйра Нунес хотіла отримати кредит у розмірі 17 000 ре...

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...