Соціологи з'ясували, скільки українців вважають себе радянськими людьми

8% українців ідентифікують себе, насамперед, як "радянську людину", 65% - як "громадянин України". Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг" 7-12 серпня, повідомляють Патріоти України.

"Зберігається значний відсоток тих, хто ідентифікує себе в першу чергу громадянином України: у 2010 році тих, хто міг себе так назвати, було 57%, а в цьому році – 65%", - йдеться в матеріалах дослідження.

Водночас цьогоріч зафіксовано найменшу за час досліджень кількість тих, хто ідентифікував себе як жителя свого регіону, міста, села (15%), також зменшилась кількість тих, хто обрав би альтернативу "просто людина" (18% цьогоріч, 29% - минулого року). Трохи зріс відносно минулого року відсоток тих, хто назвав би, як ідентифікатор, свою національність (16%).

"Ще 10% відсотків ідентифікують себе, в першу чергу, за родинною роллю, 8% - як радянську людину, 7% - як європейця, ще 6% - громадянин світу, близько по 3-4% назвали б свої релігійні переконання або професію", - зазначають соціологи.

Як повідомляється, асоціація із "радянською людиною" притаманна більше жителям південного та східного макрорегіонів, людям старшого віку і біднішому населенню. "Громадянин України", як ідентифікатор, є домінуючим у всіх регіонах України, водночас на заході таких респондентів найбільше – 72%, у центрі обрали цю відповідь 66%, на півдні – 62%, на сході – 51%. Також вона більш характерна для молодших респондентів і чоловіків. А для жінок, за результатами опитування, відносно важливіша ідентифікація з родинною роллю.

Ідентифікація "Просто людина" більш популярна серед жителів центру і півдня, а "житель свого регіону", "родинна роль" - для жителів сходу. Більше ототожнюють себе із "європейцями" більш забезпечені особи, а з "громадянином світу" - наймолодші респонденти. 7-12 серпня шляхом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face) було опитано 2 тис. респондентів з числа населення України від 18 років і старших. Помилка репрезентативності дослідження не більш як 2,2%.

Водій загинув на місці: На Чернігівщині автівка врізалася в блокпост (фото)

четвер, 28 березень 2024, 13:50

В Чернігівській області 27 березня водій Renault Scenic на виїзді з міста Корюківка врізався у блокпост і загинув. Про це повідомляє обласна поліція, передають Патріоти України. Зазначається, що 23-річний водій автомобіля Renault Scenic не впорався з к...

Вагітній жінці світить в'язниця через... критику томатного пюре в соцмережі (фото)

четвер, 28 березень 2024, 13:30

Жінка може потрапити до в'язниці після того, як написала критичний відгук про банку томатного пюре. Про це пише Daily Star, передають Патріоти України. Виробник Erisco Foods заявив, що 39-річна Чіома Околі завдала шкоди репутації їхнього бренду, коли н...