Спадковість або спосіб життя: Вчені наблизилися до розгадки головного секрету довголіття

Питання про те, як прожити довше, одвічно цікавив людство. Люди вдавалися до різних методів, щоб продовжити собі життя. Однак секрету тривалого життя так і не удалосьь розкрити, зазначають Патріоти України.

Видання Metafact.io провело опитування кількох авторитетних експертів з довголіття отримало відповідь на найбільш цікаве світове суспільство питання, про те, що ж головне в тривалості життя - спадковість або образ існування.

Експерт з довголіття Університетського коледжу Лондона Девід Гемс заявив, що Генетична межа для тривалості людського життя все-таки є. Більш того, у людини цей максимум вдвічі більше, ніж у вищих приматів.

Вчені оцінюють його в 120-150 років виходячи з того, що на поточний момент офіційно задокументований рекорд довгожительства становить 122 роки. Також Гемс вважає, що турбота про своє здоров'я відіграє більш важливу роль, ніж генетика.

"Спадковість важлива, але це - не першорядний фактор", - продовжив слова колегіексперт з клітинної біології Європейського інституту біоінформатики Джанет Торнтон. На її думку, роль спадковості в тривалості життя грає тільки 30%.

Однак, насправді дуже важко простежити за тим, наскільки гени впливають на термін життя. Тому що члени сім'ї часто ведуть один і той же спосіб життя.

А ось вплив способу життя на довголіття простежується легко. Досить поглянути на те, як зросла середня тривалість життя в міру того, як люди отримували доступ до чистої води, здорового харчування, медичної допомоги та інших благ.

Підтверджують це і недавнє дослідження, результати якого були опубліковані в The Lancet, де говориться, що фізична активність протягом 15 хвилин в день продовжує життя на три роки. Те ж саме стосується і обмеження калорій в раціоні, яке безпосередньо веде до продовження життя.

Однак, схильність до довголіття дійсно зумовлюється генетикою. Так вважає біолог з Університету Ексетера Лорна Харріс і додає, що це далеко не ключовий фактор. "Спадковість може дати вам схильність до довгого життя, але вам доведеться робити правильні речі, для того, щоб реалізувати це на практиці", - констатує Харріс.

Здорове харчування і регулярна фізична активність в цілому відіграють велику роль, ніж спадковість. Тому їх дослідники називають "секретом довголіття". Вчені з Гарварду проаналізували, які аспекти здорового способу життя найбільш впливають на передбачувану тривалість життя людини і виділили п'ять найважливіших:

  • здорове харчування;
  • регулярна помірна фізична активність;
  • відмова від куріння;
  • контроль своєї ваги;
  • помірність у вживанні алкоголю.

У липні Україну накриють зливи та град: Синоптикиня дала довгостроковий прогноз і попередила про "сюрпризи"

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:47

Наприкінці квітня в Україні буде похолодання, можуть навіть вдарити заморозки вночі, а на початку червня пройдуть сильні дощі зі шквалами. Однак, за прогнозами погоди від наших фахівців, літо в Україні буде на 1-2 градуси теплішим за норму, і вже в дру...

От де дешевше жити! Держстат опублікував рейтинг українських регіонів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:22

Індекси споживчих цін на різні товари, включно з продуктами харчування, за перші три місяці2024 року продемонстрували підвищення в усіх регіонах, за винятком Сумської області, порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Найбільш значний приріст...