Спадок Володимира Хрестителя чи Ярослава Мудрого? ​Біля собору Софії Київської, археологи зробили сенсаційну знахідку

Невідома досі будівля 1000-річної давнини обіцяє відкривачами нові цікаві знахідки, що проллють світло на маловідомі факти історії Київської Русі

Біля стін Софійського собору несподівано виявили тисячолітню археологічну знахідку: вже працюють археологи - фото 1

Поки українські історики сперечаються, хто був справжнім засновником комплексу Софійського собору, князі Володимир чи Ярослав, нове археологічне відкриття дає змогу здобути відсутні факти існування Софійського подвір'я з найдавніших часів.

Під час ремонту і облаштування водовідведення навколо собору будівельники натрапили на давньоруську споруду, якій близько 1 000 років. Йдеться про залишки апсиди (виступа будівлі, здебільшого півкруглого) ХІ століття. Відкриття стало сюрпризом для науковців і вже принесло декілька цікавих знахідок.

Як розповів у Facebook перший заступник гендиректора заповідника "Софія Київська" Вадим Кириленко, знахідка стала відкриттям для всіх: всередині апсиди вже відкрили цілі фрагменти кладки та плит покриття підлоги.

Біля стін Софійського собору несподівано виявили тисячолітню археологічну знахідку: вже працюють археологи - фото 136215

На світлинах, що виклав Вадим Кириленко у соцмережі, видно, що розкоп сягає кількох метрів в ширину, і 8-10 метрів у довжину. Для проведення досліджень робітники зняли гранітні плити, з яких було облаштовано покриття навколо собору, а дослідники-археологи проводять сам розкоп, причому заглиблення вже сягає більше, ніж 1 метр.

Сама апсида є досить невеликою та відстає від основної будівлі приблизно на 2,5-3 метри та має квадратне заглиблення у центрі. На її підлозі збереглося покриття, яке також видно на фото. Відомо, що Софійський собор зазнавав численних руйнувань, зокрема, 1169 року, коли Київ захопив та руйнував владимиро-суздальський князь Андрій Боголюбський, від котрого вели свою династію московські царі, потім - 1240 року, під час руйнування Києва ханом Батиєм.

Останніми Софійський собор руйнували два хана: нащадок Золотої орди, Едигей, у 1416 році, а також 1482 року - кримський хан Менґлі I Ґерай. Ймовірно, у ті часи й було зруйновано апсиду. Після цього храм зовсім занепав, а "капітальний ремонт" і нинішній зовнішній вигляд з'явилися лише у середині XVII ст. після зусиль митрополита Петра Могили, що повернув собор у власність відновленої православної Київської митрополії Константинопольського Патріархату.

Вчені навіть придумали такий термін: Ось чому нам подобається шкідлива їжа

субота, 28 вересень 2024, 23:55

"Тиждень тому у своїх соцмережах я провела невеличке опитування серед Вас, дорогі друзі, чому, на Вашу думку, ми так любимо нездорову їжу? Було багато коментарів, всі різні: від таких, які стверджували, що їм ніколи не хочеться ані ніякої нездорової їж...

Російські хокеїсти-аматори під час гри здолали в рукопашній супротивника-ФСБшників. Чекісти образились і вирішили пересаджати більш вправних хлопців (відео)

субота, 28 вересень 2024, 22:40

У Біробіджані (Росія) шістьох гравців аматорської команди «Тафгай» затримали за побиття хокеїстів від ФСБ під час матчу Нічної хокейної ліги. . "Тафгай" зустрічався з командою "Фантом", що представляє регіональне управління ФСБ. Звичайна льодова бійка...