Спочатку подумали, що це - сигнали НЛО: Вчені розібралися, що означав 9-денний дзвін у Гренландії

16 вересня 2023 року сейсмологи по всьому світу зареєстрували дивний сигнал, що надходив зі східної Гренландії. Сигнал нагадував дзвін дзвона і тривав дев’ять днів. Його швидко зареєстрували як USO (НЛО): непізнаний сейсмічний об’єкт. І ось через рік вчені пояснили природу дивного звуку - це новий тип геологічної події, викликаної глобальним потеплінням. Про це пише видання Nature, передають Патріоти України.

Навіть віддалені станції зареєстрували сигнал, у тому числі одна в Антарктиді. "Це перший випадок, коли ми виявили сейсмічний сигнал такого типу в глобальних записах: деякі люди думали, що їхні датчики зламані", — розповів Крістіан Свенневіг, геолог із Геологічної служби Данії та Гренландії в Копенгагені, який керував дослідженням.

Ця подія викликала повідомлення про цунамі на дослідницькій станції в гренландському Діксон-фіорді, і вчені точно визначили ймовірне джерело: гірська вершина заввишки 1,2 кілометра обвалилася в яр у фіорді. Тепер у них був винуватець, але залишалося незрозумілим, як зсув міг викликати такий тривалий відгомін, тож Свенневіг і його колеги зібрали команду вчених для дослідження.

Прецеденти подібних сейсмологічних сигналів існували в науковій літературі понад десять років тому. Зсуви в закритих водних басейнах спричинили поворотно-поступальний рух, відомий як сейша, що дало монохроматичну сейсмічну ознаку, подібну до сейсмічної в 2023 році. Різниця полягала в тому, що ці події реєструвалися лише локально і тривали менше години.

Свенневіг і його колеги почали документувати зсув і викликане ним цунамі. Вони підрахували, що в результаті обвалу вершини гори утворився зсув, який несе близько 25 мільйонів кубічних метрів матеріалу, що еквівалентно приблизно 10 000 олімпійських басейнів. Глиняний матеріал врізався в місцевий льодовик на дні яру, утворивши кам’яно-льодову лавину, яка каскадом впала у фіорд. "Початковий сплеск був 200 метрів у висоту, а наступні хвилі становили приблизно половину цієї висоти", - каже Свенневіг.

Висота цунамі була 4 метри приблизно за 75 кілометрів від початкового удару. Але те, що зробило цю подію унікальною, то це очевидна стійкість плескаючого руху — з хвилями приблизно 7 метрів — що тривала між гірськими схилами вузького фіорду. Використовуючи детальні військові карти дна фіорду, команда змоделювала подію, припустивши, що зсув міг викликати таємничий сигнал.

"Це дослідження пояснює "надзвичайно дивну та незвичайну" сейсмологічну подію", - заявив Ґоран Екстрем, геофізик із Земної обсерваторії Ламонта-Догерті Колумбійського університету в Палісейдс, штат Нью-Йорк. Він приписує це командній роботі та обміну даними.

Свенневіг і його команда дійшли висновку, що насправді винуватцем було глобальне потепління, яке стоншило льодовик, що лежить в основі гори, і зрештою створило основу для зсуву. "Ймовірно, у майбутньому ми побачимо більше таких дивовижних подій", — каже він.

Частина українців мають можливість вийти на пенсію у 55 років: Хто саме та за яких умов

вівторок, 17 вересень 2024, 0:00

Українські жінки можуть вийти на пенсію в 55 років за наявності 30 років страхового стажу або роботи в шкідливих умовах. Також передбачені перехідні положення для жінок, народжених до квітня 1961 року, які можуть вийти на пенсію раніше 60 років, переда...

Маск анонсував висадку перших астронавтів на Марс уже 2028 року. Експерти оцінили амбітну заяву

понеділок, 16 вересень 2024, 23:29

Керівник американської компанії SpaceX, мільярдер та винахідник Ілон Маск уже багато років марить ідеєю про колонізацію Марса, де начебто збирається навіть особисто провести залишок свого життя. Амбітний підприємець анонсував висадку людей на Червону п...