Спочатку прохолодно, потім спекотно: Синоптик розповів, яким буде перший місяць літа в Україні

Кандидат географічних наук, синоптик Ігор Кібальчич розповів, яким буде перший літній місяць в Україні, передають Патріоти України.

За даними синоптика, червень цього року очікується мінливим, з коливаннями атмосферного тиску та температурного режиму. Імовірність періодів сильної спеки досить низька, опади розподілятимуться територією нашої країни неоднорідно.

У першій декаді червня встановиться прохолодна погода із невеликою кількістю опадів. На тлі підвищеного атмосферного тиску фронти, які періодично проходитимуть через Україну, виявляться ослабленими — інтенсивність опадів на них знизиться. З 3 по 7 червня очікується зниження нічної температури до +3+9°С, вдень повітря прогріватиметься до +18+24°С.

У другій декаді місяця очікується, що дощі охоплять більшість областей країни, місцями не виключені сильні зливи, град та локальні шквали. Температура повітря в цей період очікується близькою до середніх багаторічних показників: вночі — до +10+16°С, вдень — до +20+26°С, на півдні — до +24+29°С.

У третій декаді температура повітря вночі очікується у межах +13+19°С, вдень — до +25+31°С. Це прогнози середньої температури, яка може суттєво змінюватися від регіону до регіону.

«У середньому за місяць температура повітря в нашій країні очікується близькою до норми, у західних та північних областях вище за норму на 1 — 2 °C. Кількість опадів також прогнозується близько норми, проте місцями у центральних та південних областях може випасти до 2—3 місячних норм», — прогнозує синоптик.

Що ж до найближчих днів, то, за його прогнозами:

У четвер, 1 червня, грозові дощі накриють північ Лівобережжя країни, на решті України переважно без опадів. Вітер північно-західний, 7−12 м/с. Температура повітря вночі +8+13°С, удень +18+23°С.

У п'ятницю, 2 червня, в Україні переважно без опадів, лише у західних областях удень місцями пройдуть невеликі дощі у супроводі гроз. Вітер змінних напрямків, 3−8 м/с. Температура повітря вночі +10+15°С, удень +21+26°С.

У суботу, 3 червня, дощі очікуються у західних областях, вдень також у північних та центральних регіонах. Можливі окремі грози та шквалисте посилення вітру до 15 — 20 м/с. Температура повітря вночі коливатиметься в межах +11+16°С, удень +22+27°С.

У неділю, 4 червня, в Україні опадів не передбачається, лише вдень у західній частині пройдуть грозові дощі. Вітер змінних напрямків, 5−10 м/с. Температура повітря вночі +8 +13 ° С, на півдні +12 +17 ° С; днем +22+27°С.

В Укргідрометцентрі дали кліматичну характеристику червня, ґрунтуючись на аналізі погоди за багато попередніх років:

  • Середня місячна температура повітря становить +17+22 °С, у горах +11+18 °С тепла.
  • Абсолютний максимум +32.+38.5°С, у південних та східних областях місцями +39.+39.8°С, у Карпатах та горах Криму +25.+33°С.
  • Абсолютний мінімум температури становить 0+9°С тепла, у гірських районах, північних, північно-східних, південно-східних, північно-західних областях місцями 0−3°С морозу, на високогір'ї Карпат до 5 °C морозу.
  • Середня місячна кількість опадів становить 39−93 мм, у Карпатах 101−157 мм, на високогір'ї Карпат до 184 мм, у Криму місцями 28−37 мм.

Синоптики прогнозують, що середньомісячна температура передбачається +18+23°С тепла, в горах — до +15+19°С, що на 1−1.5°С вище за норму. Місячна кількість опадів очікується 49−90 мм, у Карпатах та Прикарпатті 117−171 мм, що у межах норми.

Раніше народний синоптик Станіслав Щедрін прогнозував, що перша десятиденка червня буде дощовою, місцями очікуються грози, дуже сильні зливи, шквали, град. З початку другої декади червня погода покращиться та стабілізується, і буде знову теплою, іноді навіть спекотною та мало дощовою. Такою вона буде до кінця місяця.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...