Спочатку сміялися, тепер - катастрофа: Кримчани розповіли про реальну ситуацію з водою (фото)

Влада окупованого Росією Криму не відразу зрозуміла, що катастрофа з водою настільки серйозна. На півострові в будинки жителів воду вже подають погодинно. Про це повідомляє ресурс "057.ua", передають Патріоти України.

Місцеві чиновники запевняли жителів, що ситуація під контролем. Вони переконували народ, що не залежать від України і можуть забезпечити водопостачання.

Однак проблема нестачі води все таки існує. Водосховища наповнені лише на 6 млн куб. м з планових 36 млн куб. м. Це вже визнав глава анексованої республіки Сергій Аксьонов. Він навіть запропонував постачати воду з Кубані, проте потім додав, що ситуація там така ж, як і на півострові. Також Аксьонов зазначив, що не виключено, що "уряд РФ прийме постанову про визнання дефіциту води в Криму надзвичайною ситуацією".

Про ситуацію з водою пишуть в ЗМІ, розбираються місцеві чиновники, а також катастрофу обговорюють місцеві жителі.

Мешканка Сімферополя

Вона зазначила байдужість влади до проблеми.

"Я живу в центрі Сімферополя. Напір води у нас падає, коли воду відключають, але вся вода не йде. У людей реально немає води, особливо ті, хто живуть вище. Сімферополь ж нерівний. Ті, хто живуть в Сімферопольському районі, в селищі Чистеньке - воду дають і вона тече брудна помаранчева. Ті, у кого приватні будинки - у них стоять ємності для збору дощової води. Раніше теж таке було, але не так", - сказала жінка.

За її словами, зараз в багатоповерхових будинках теж проблеми з водою. Система водопостачання Сімферополя дуже зношена. За 6 років труби ніхто не міняв, а влада міста на це "закриває очі".

"Коли воду включають, то тиск з водою зриває в трубах слабкі місця і по місту йдуть постійні ремонти. Я часто бачила, як по вулиці були прориви. І міністр Баженов говорив, що треба посилити в два рази ремонтні бригади, так як не справлялися. Вода тече не тільки іржава. Було, що у жителів Київського району Сімферополя з крана одного разу текли каналізаційні відходи. Цей момент навіть заслуховували на засіданні ради міністрів Криму. І Баженов доповідав Аксьонову, вони розбиралися. Каналізаційна вода пішла в питну систему. Хтось навіть писав в соцмережах, що у когось потекла синя вода", - говорить кримчанка.

Вона заявила, що у всьому цьому звинувачують українців.

"Всі природно кажуть, що Україна винна в біді з водою. Але дуже багато людей, які лають місцеву владу, яка тільки обіцяла і нічого так і не зробила. Причому вже зараз лають ті, які були лояльні до влади. Лояльні до України люди готові це терпіти, поки Крим не повернуть", - додала мешканка Сімферополя.

Житель Криму/комунальник

За його словами, комунальники просто не справляються з поставленими завданнями.

"Ми починаємо роботи з раннього ранку. Труби ніхто не міняв всі 6 років, нікому до цього не було діла. Природно, вони починають приходити в непридатність, і без того цінна вода просто витікає, ще не діставшись до житлових будинків. У нас навіть жарт з'явилася - "міняю чашку крові на літр чистої води". Фільтри ми міняємо постійно. Вода йде нереально брудна, і доводиться робити заміну чи не через кожні три дні. Найбільша проблема в тому, що влада тільки переконливо говорить про проблему води. На ділі ж - нічого не роблять", - сказав працівник комунальних служб.

Що пишуть місцеві ЗМІ

Про проблему пишуть місцеві видання і газети, так як ситуація наболіла для багатьох жителів півострова. Однак в медіа висвітлюють катастрофу лише з одного боку і "переконують" читачів, що це лише тимчасово і влада незабаром розбереться. А російські ЗМІ цю тему не поширюють. Рідко можна побачити новини про проблеми з водою, але з ноткою кпини.

Думки і дії чиновників

У Росії написали заяву в ООН про те, що Україна здійснює неправомірні дії. У ній рада з прав людини при російському президенті попросила ООН вплинути на Україну, яка відмовляється забезпечити водою анексований Кримський півострів.

У той же час влада РФ намагається "умовити" Україна подати воду до Криму.

"Питання води піднімалося відразу після перекриття Україною Північно-Кримського каналу. Російська пропаганда ще в той час поширювала меседж, що є безліч способів обійти цю проблему за рахунок внутрішніх резервів і зовсім божевільних ідей - водовідведення з боку Кубані. От зараз якраз настав час, коли приховувати кризу стало неможливим. Найближчим часом РФ активізує найбільш вагомі позиції серед українських політиків і лідерів громадської думки, щоб переконати керівництво країни пустити воду в Крим. Будуть використані такі меседжі як "кримчани це українці", "геноцид кримського населення фашистською Україною", "якщо не дамо воду, Крим точно не повернеться". Але поки що вода - це єдине, з чим Крим і величезні бюджети РФ, що виділяються на півострів, не зможуть впоратися", - розповів працівник українських спецслужб.

А тим часом глава Сімферополя Олена Проценко ділиться секретами економії води в соцмережах.

Відзначимо, що жителі Криму почали відчувати проблеми з водою відразу після анексії, коли Україна перекрила шлюзи Північно-Кримського каналу 26 квітня 2014 року.

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...

Які хвороби крові та кровотворних органів звільняють від мобілізації в Україні - роз'яснення

четвер, 28 березень 2024, 16:56

В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних громадян призивають на службу в армію. Однак ціла низка захворювань є законною підставою для звільнення від мобілізації, передають Патрі...