Справжня "революція"! Вчені вперше виростили сало "у пробірці"

Вчені з американського Університету Тафтса представили спосіб виробництва масової клітинної жирової тканини для використання в харчових продуктах. Вони опанували новий метод вирощування продукту, що схожий на жир тваринного походження, що дозволить доповнити штучне м'ясо штучними жирами, тобто отримати сало. Про це йдеться у статті журналу eLife, передають Патріоти України.

Фахівці докладно описали важливий новий метод культивування жирових тканин in vitro ("у пробірці") для виробництва м’яса і представили виняткові докази того, що їхній підхід є масштабованим.

Раніше біологи вже навчилися вирощувати м'язову тканину різних видів тварин. Деякі з цих продуктів вже отримали дозвіл на використання та їх виробляють для постачання до магазинів та ресторанів.

Щоб культивувати клітини "в пробірці", їх потрібно постійно підживлювати поживними речовинами та киснем. У живому організмі це відбувається завдяки постійному руху крові судинною мережею, яка охоплює всі частини тіла. У штучних умовах відтворити таку систему поки що не вдається, тому тканину вирощують крихітними плоскими фрагментами. Американські фахівці навчилася не лише отримувати такі шматочки жирової тканини, а й поєднувати їх у готовий продукт.

Всі ці речовини неодноразово перевірені та визнані безпечними для використання у харчовій промисловості. А для клітин жирової тканини вони є сполучною ланкою, яка дозволяє формувати з мініатюрних плоских фрагментів цілий продукт. За текстурою штучне сало м'якше за справжнє, однак комбінації домішків дозволять фахівцям удосконалити формулу.сало, пробірка.

У сім'ї захворів собака: Власниця була зворушена тим, як почав поводитися кіт (відео)

неділя, 16 листопад 2025, 16:57

Кіт після хвороби собаки несподівано почав виявляти увагу до тварини, демонструючи дивну поведінку у той час, коли власниця займалася реабілітацією улюбленця. Ембер Акварт масажувала собаці Оклі поранене місце, аж раптом зауважила нетипову увагу кота Р...

Лікарям довелося застосувати кисневу маску: Колишній чемпіон ледь не загинув унаслідок безжального нокауту (відео)

неділя, 16 листопад 2025, 15:14

У ніч на 16 грудня в Лондоні британський боксер напівсередньої ваги Джек Кеттеролл (32−2, 14 КО) здобув дострокову перемогу над своїм співвітчизником Ековою Ессуманом (22−2, 8 КО), передають Патріоти України. У четвертому раунді 36-річний боксер побува...