Справжня "революція"! Вчені вперше виростили сало "у пробірці"

Вчені з американського Університету Тафтса представили спосіб виробництва масової клітинної жирової тканини для використання в харчових продуктах. Вони опанували новий метод вирощування продукту, що схожий на жир тваринного походження, що дозволить доповнити штучне м'ясо штучними жирами, тобто отримати сало. Про це йдеться у статті журналу eLife, передають Патріоти України.

Фахівці докладно описали важливий новий метод культивування жирових тканин in vitro ("у пробірці") для виробництва м’яса і представили виняткові докази того, що їхній підхід є масштабованим.

Раніше біологи вже навчилися вирощувати м'язову тканину різних видів тварин. Деякі з цих продуктів вже отримали дозвіл на використання та їх виробляють для постачання до магазинів та ресторанів.

Щоб культивувати клітини "в пробірці", їх потрібно постійно підживлювати поживними речовинами та киснем. У живому організмі це відбувається завдяки постійному руху крові судинною мережею, яка охоплює всі частини тіла. У штучних умовах відтворити таку систему поки що не вдається, тому тканину вирощують крихітними плоскими фрагментами. Американські фахівці навчилася не лише отримувати такі шматочки жирової тканини, а й поєднувати їх у готовий продукт.

Всі ці речовини неодноразово перевірені та визнані безпечними для використання у харчовій промисловості. А для клітин жирової тканини вони є сполучною ланкою, яка дозволяє формувати з мініатюрних плоских фрагментів цілий продукт. За текстурою штучне сало м'якше за справжнє, однак комбінації домішків дозволять фахівцям удосконалити формулу.сало, пробірка.

Зовсім не в Європі! Лише одна країна світу може прогодувати себе самостійно

п’ятниця, 26 грудень 2025, 8:07

У світі, де більшість держав залежать від імпорту продовольства, південноамериканська країна Гайана стала єдиною, що досягла повної продовольчої самодостатності за всіма основними групами продуктів, передають Патріоти України. Згідно з дослідженням, оп...

Нова загроза? У Європі виявили смертельно небезпечний вірус MERS

п’ятниця, 26 грудень 2025, 7:59

У Франції вперше за більш як десять років зафіксували випадки зараження близькосхідним респіраторним синдромом (MERS) - небезпечним коронавірусом із високим рівнем смертності. Про це повідомляють французький МОЗ та ВООЗ, передають Патріоти України. Оби...