Справжня "революція"! Вчені вперше виростили сало "у пробірці"

Вчені з американського Університету Тафтса представили спосіб виробництва масової клітинної жирової тканини для використання в харчових продуктах. Вони опанували новий метод вирощування продукту, що схожий на жир тваринного походження, що дозволить доповнити штучне м'ясо штучними жирами, тобто отримати сало. Про це йдеться у статті журналу eLife, передають Патріоти України.

Фахівці докладно описали важливий новий метод культивування жирових тканин in vitro ("у пробірці") для виробництва м’яса і представили виняткові докази того, що їхній підхід є масштабованим.

Раніше біологи вже навчилися вирощувати м'язову тканину різних видів тварин. Деякі з цих продуктів вже отримали дозвіл на використання та їх виробляють для постачання до магазинів та ресторанів.

Щоб культивувати клітини "в пробірці", їх потрібно постійно підживлювати поживними речовинами та киснем. У живому організмі це відбувається завдяки постійному руху крові судинною мережею, яка охоплює всі частини тіла. У штучних умовах відтворити таку систему поки що не вдається, тому тканину вирощують крихітними плоскими фрагментами. Американські фахівці навчилася не лише отримувати такі шматочки жирової тканини, а й поєднувати їх у готовий продукт.

Всі ці речовини неодноразово перевірені та визнані безпечними для використання у харчовій промисловості. А для клітин жирової тканини вони є сполучною ланкою, яка дозволяє формувати з мініатюрних плоских фрагментів цілий продукт. За текстурою штучне сало м'якше за справжнє, однак комбінації домішків дозволять фахівцям удосконалити формулу.сало, пробірка.

Зворушливий момент у Києві: Військовий танцював із коханою просто посеред вулиці (відео)

понеділок, 15 грудень 2025, 13:44

В одному з київських парків помітили люблячу пару — військового зі своєю коханою, які танцювали просто на вулиці без музики. Зворушливий кадр зафільмував та опублікував на своєму акаунті в Threads користувач Леонід Романюк, передають Патріоти України. ...

Українець намагався мотоциклом прорватися через кордон до Румунії, але прикордонники не дрімали (відео)

понеділок, 15 грудень 2025, 13:15

Увечері 14 грудня українець намагався прорватися через пункт пропуску "Порубне" в Чернівецькій області до Румунії. Про це повідомила Державна прикордонна служба України, передають Патріоти України. Водієм виявився житель Львівської області 1992 року на...