Справжня "революція"! Вчені вперше виростили сало "у пробірці"

Вчені з американського Університету Тафтса представили спосіб виробництва масової клітинної жирової тканини для використання в харчових продуктах. Вони опанували новий метод вирощування продукту, що схожий на жир тваринного походження, що дозволить доповнити штучне м'ясо штучними жирами, тобто отримати сало. Про це йдеться у статті журналу eLife, передають Патріоти України.

Фахівці докладно описали важливий новий метод культивування жирових тканин in vitro ("у пробірці") для виробництва м’яса і представили виняткові докази того, що їхній підхід є масштабованим.

Раніше біологи вже навчилися вирощувати м'язову тканину різних видів тварин. Деякі з цих продуктів вже отримали дозвіл на використання та їх виробляють для постачання до магазинів та ресторанів.

Щоб культивувати клітини "в пробірці", їх потрібно постійно підживлювати поживними речовинами та киснем. У живому організмі це відбувається завдяки постійному руху крові судинною мережею, яка охоплює всі частини тіла. У штучних умовах відтворити таку систему поки що не вдається, тому тканину вирощують крихітними плоскими фрагментами. Американські фахівці навчилася не лише отримувати такі шматочки жирової тканини, а й поєднувати їх у готовий продукт.

Всі ці речовини неодноразово перевірені та визнані безпечними для використання у харчовій промисловості. А для клітин жирової тканини вони є сполучною ланкою, яка дозволяє формувати з мініатюрних плоских фрагментів цілий продукт. За текстурою штучне сало м'якше за справжнє, однак комбінації домішків дозволять фахівцям удосконалити формулу.сало, пробірка.

Старі борги за комуналку можна списати: Українцям пояснили, що для цього потрібно зробити

п’ятниця, 21 листопад 2025, 9:49

Через війну та часті обстріли немало українців виїхали за кордон або перебралися на захід країни, залишивши свої квартири та будинки порожніми. Проте їм продовжують виставляти рахунки за комунальні послуги, тож з часом, у них можуть накопичитись чималі...

"Не думаю, що знову побачимо Шумахера": Близький друг легенди "Формули-1" розповів про стан легендарного гонщика

п’ятниця, 21 листопад 2025, 9:38

У грудні 2013 року Міхаель Шумахер зазнав серйозних травм голови внаслідок падіння під час відпочинку на лижному курорті в Альпах. Семиразовий чемпіон Формули-1 вийшов з коми у 2014-му, але родина Шумахера відтоді фактично не розголошує про нього жодно...