Вчені з американського Університету Тафтса представили спосіб виробництва масової клітинної жирової тканини для використання в харчових продуктах. Вони опанували новий метод вирощування продукту, що схожий на жир тваринного походження, що дозволить доповнити штучне м'ясо штучними жирами, тобто отримати сало. Про це йдеться у статті журналу eLife, передають Патріоти України.
Фахівці докладно описали важливий новий метод культивування жирових тканин in vitro ("у пробірці") для виробництва м’яса і представили виняткові докази того, що їхній підхід є масштабованим.
Раніше біологи вже навчилися вирощувати м'язову тканину різних видів тварин. Деякі з цих продуктів вже отримали дозвіл на використання та їх виробляють для постачання до магазинів та ресторанів.
Щоб культивувати клітини "в пробірці", їх потрібно постійно підживлювати поживними речовинами та киснем. У живому організмі це відбувається завдяки постійному руху крові судинною мережею, яка охоплює всі частини тіла. У штучних умовах відтворити таку систему поки що не вдається, тому тканину вирощують крихітними плоскими фрагментами. Американські фахівці навчилася не лише отримувати такі шматочки жирової тканини, а й поєднувати їх у готовий продукт.
Всі ці речовини неодноразово перевірені та визнані безпечними для використання у харчовій промисловості. А для клітин жирової тканини вони є сполучною ланкою, яка дозволяє формувати з мініатюрних плоских фрагментів цілий продукт. За текстурою штучне сало м'якше за справжнє, однак комбінації домішків дозволять фахівцям удосконалити формулу.сало, пробірка.
У лісах Чернівецької області дикі звірі змінили звичний режим через погодні умови. У Селятинському лісництві фотопастка зафіксувала ведмедя, який, попри середину грудня, досі активний. Про це повідомила філія "Подільський лісовий офіс", передають Патрі...
Дніпровський районний суд міста Києва виніс вирок майору поліції, колишньому старшому спеціалісту-криміналісту Головного управління Нацполіції в Київській області. Про це стало відомо з вироку суду від 1 грудня 2025 року (справа № 755/11510/25). Його в...