Справжня "революція"! Вчені вперше виростили сало "у пробірці"

Вчені з американського Університету Тафтса представили спосіб виробництва масової клітинної жирової тканини для використання в харчових продуктах. Вони опанували новий метод вирощування продукту, що схожий на жир тваринного походження, що дозволить доповнити штучне м'ясо штучними жирами, тобто отримати сало. Про це йдеться у статті журналу eLife, передають Патріоти України.

Фахівці докладно описали важливий новий метод культивування жирових тканин in vitro ("у пробірці") для виробництва м’яса і представили виняткові докази того, що їхній підхід є масштабованим.

Раніше біологи вже навчилися вирощувати м'язову тканину різних видів тварин. Деякі з цих продуктів вже отримали дозвіл на використання та їх виробляють для постачання до магазинів та ресторанів.

Щоб культивувати клітини "в пробірці", їх потрібно постійно підживлювати поживними речовинами та киснем. У живому організмі це відбувається завдяки постійному руху крові судинною мережею, яка охоплює всі частини тіла. У штучних умовах відтворити таку систему поки що не вдається, тому тканину вирощують крихітними плоскими фрагментами. Американські фахівці навчилася не лише отримувати такі шматочки жирової тканини, а й поєднувати їх у готовий продукт.

Всі ці речовини неодноразово перевірені та визнані безпечними для використання у харчовій промисловості. А для клітин жирової тканини вони є сполучною ланкою, яка дозволяє формувати з мініатюрних плоских фрагментів цілий продукт. За текстурою штучне сало м'якше за справжнє, однак комбінації домішків дозволять фахівцям удосконалити формулу.сало, пробірка.

50 психлікарень відмовилися від 14-річної пацієнтки: Чим дівчинка-підліток настільки налякала медперсонал

неділя, 21 грудень 2025, 20:29

Німецька система ювенальної юстиції та психіатрії зіткнулася з випадком, який поставив її у глухий кут. 14-річна дівчина, яка «радикалізувалася через інтернет», стала настільки небезпечною для оточення, що для неї довелося будувати окрему в’язницю. Про...

У березні 2026 року пенсії зростуть: Ось хто отримуватиме більше

неділя, 21 грудень 2025, 18:59

Кабмін прийняв рішення щодо чергової індексації пенсій, яка охопить більшість українських пенсіонерів. Підвищення заплановане на 1 березня 2026 року, а розмір виплат буде збільшено в середньому на 11,5%. Про це йдеться у повідомленні Мінфіну, передають...