Справжня сенсація: В античному похованні археологи знайшли пляшку вина, котрим багатий римлянин вирішив потішити себе на тому світі

Знахідка відкрила науковцям невідомі деталі погребального обряду, котрі існували в дохристиянському давньоримському суспільстві

фото Juan Manuel Román

Археологи виявили найдавнішу у світі пляшку вина, що містила кремовані кістки чоловіка. Рідина всередині пляшки була вином, підтвердили тести.

Скляна пляшка, віком 2000 років, була виявлена в гробниці п'ять років тому в історичному місті Кармона, Андалусія. Це вино, датоване четвертим століттям, є одним із найстаріших коли-небудь знайдених. Вміст пляшки відображає гендерний поділ у поховальних обрядах римського суспільства, передають Патріоти України з посиланням на Mirror.

Муніципальний археолог Кармони Хуан Мануель Роман сказав: "Спочатку ми були дуже здивовані, що в одній із пляшок збереглася рідина".

Однак сюрпризи на цьому не закінчилися, і разом із золотою каблучкою у вині також були кремовані кістки чоловіка. Це дало більше інформації про похоронні ритуали римського періоду в Іспанії. Дослідники вважають, що "не збіг", що рештки належать чоловікові, оскільки стародавні римляни забороняли жінкам пити вино, вважаючи його "чоловічим напоєм".

В іншій пляшці з гробниці були останки жінки, але жодних слідів вина. Натомість у ній були три бурштинові коштовності, флакон парфумів із запахом пачулі та залишки шовкової тканини. Ці артефакти поклали в гробницю згідно з римськими віруваннями про те, що знадобиться покійному для подорожі в потойбічне життя. Вони вірили, що предмети, взяті з собою, можуть бути використані після смерті.

Римський похорон складався з п'яти етапів, але докладних описів ритуалу немає. П'ять етапів складалися з процесії, кремації та поховання, панегірика, бенкету і поминання. Римляни вважали дуже важливим проводити належні церемонії та поховання, щоб злий дух не з'явився з підземного світу.

"Чим більше ми будемо мати планів дій...": У ЗСУ виступили за підготовку жінок до оборони

п’ятниця, 25 жовтень 2024, 23:40

Хоча жінки в Україні на сьогодні не підлягають обов'язковому призову на військову службу, їх варто підготувати до оборони. Таку думку висловив голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко, передають Патріоти України. "Чи потрібно це буде ...

Може стати "дефіцитом"? Українців попередили про можливу нестачу одного з найдоступніших фруктів

п’ятниця, 25 жовтень 2024, 22:55

Українцям може не вистачити яблук – далися взнаки несприятливі погодні умови та високий попит на цей фрукт у харчовій промисловості. Тому вітчизняних яблук у супермаркетах може бути значно менше, аніж зазвичай, що впливає на ціну цього продукту. Про це...