Справжнє диво! Паралізований житель Нідерландів знову навчився ходити завдяки технології Bluetooth

Паралізований житель Нідерландів знову навчився ходити завдяки технології Bluetooth

Паралізований житель Нідерландів знову навчився ходити завдяки тому, що лікарі вживили йому пристрій, який з'єднує мозок із м'язами за допомогою технології Bluetooth, передають Патріоти України.

40-річний Герт-Ян Оскам був паралізований із 2011 року. У Китаї він потрапив в аварію на велосипеді, внаслідок якої отримав перелом шиї. Лікарі казали, що він ніколи не зможе ходити. Понад десять років чоловік був прикутий до інвалідного візка.

Однак неврологи зі Швейцарії, які займаються розробкою інтерфейсів "мозок-машина", запропонували Оскаму вихід. Вони вживили йому пристрій, який зчитує мозкові хвилі та передає їх спинному мозку для включення правильних м'язів.

Встановлені на головному мозку чоловіка електроди виявляють нейронну активність, коли він намагається ворушити руками чи ногами. Сигнали обробляються алгоритмом, який перетворює їх на імпульси. Ці імпульси прямують до електродів на спині Оскама, активують нерви та включають м'язи для виконання задуманого руху.

Після операції голландець зміг піднятися сходами та пройти понад 100 метрів за раз. «Кілька місяців тому, вперше за десять років, я зміг підвестися та випити пива зі своїми друзями. Це було досить круто. Я хочу використати це у своєму повсякденному житті», – поділився він враженнями.

Крім того, з'ясувалося, що пристрій не лише замінює функції спинного мозку, а й допомагає відновити їх. Після 40 тренувальних сесій з імплантом голландець, у якого не всі нерви у спинному мозку були пошкоджені, повернув деякий контроль над ногами, навіть коли пристрій було вимкнено.

Перед цим Оскам тестував систему, яка відтворювала ритмічні кроки та відправляла сигнали від комп'ютера до його спинного мозку. Пристрій допоміг чоловікові зробити кілька кроків за раз, але рух виглядав роботизованим і мав запускатися кнопкою або сенсором.

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...

"Який із баби воїн!?": Олена Білозерська розповіла, як взяла зброю до рук

четвер, 25 квітень 2024, 23:41

Олена Білозерська – військова, яку час від часу "ховає" російська пропаганда. Вона вже не один рік захищає нашу державу на передовій, хоча раніше оточуючі ставилися до її бажання скептично воювати. В інтервʼю "Українській правді" вона розповіла, що час...