Справжній прорив! Вчені створили "живий пластик", який самознищується після застосування

Вчені створили новий пластик, який розкладається у процесі компостування лише за місяць. Про це пише Science Alert, передають Патріоти України.

Цю перспективну технологію стали створювати після того, як у 2016 році на заводі з переробки відходів у Японії виявили дивовижні бактерії, що "пожирають" пластик. Як виявилось, ці мікроорганізми в процесі життєдіяльності виробляють білок, що руйнує пластикові відходи.

За 8 років вчені виявили кілька інших видів бактерій, які виробляли схожі ферменти, що роблять пластик зручним для перетравлення мікроорганізмами. На основі цих природних білків вдалося створити ще більш "ненажерливі" синтетичні версії ферментів.

Китайські дослідники під керівництвом біолога-синтетика Ченьван Тана з'ясували, як "запікати" спори бактерій, які виділяють ці ферменти, у самій структурі пластику на основі полікапролактону. Таким чином, коли поверхня пластику почне розкладатися під впливом фізичних умов середовища, звільнені спори проростуть і з'їдять його, завершивши утилізацію.

"Живий пластик залишався стабільним при замочуванні в газировці протягом 60 днів, що передбачає його потенційне використання як пакувального матеріалу", — розповіли вчені.

Хоча дослідження створило лише концепцію "живого пластику" і поки не має практичного застосування, у недалекому майбутньому такий підхід до пакування дозволить вирішити проблему забруднення пластиком у масштабах планети.

"Трагічна, жахлива звістка": Екскапітанка збірної України з гандболу померла у віці 34 років

субота, 31 серпень 2024, 0:30

Екскапітанка України з гандболу Ірина Глібко пішла з життя у віці 34 років після боротьби з онкологічнм захворюванням. Про це йдеться у заяві Федерації гандболу України, передають Патріоти України. Ірина пропустила жіночий ЧС-2023 та відбір до Євро-202...

Національна еліта зазнала непоправної втрати... На фронті загинув громадський активіст, археолог та історик Юрій Ревера

п’ятниця, 30 серпень 2024, 22:55

Щирий патріот воював з перших днів війни та ніс службу у найгарячіших місцях фронту. На Донеччині загинув історик та археолог 51-річний Юрій "Граф" Ревера. З перших днів повномасштабного вторгнення він захищав Україну у найгарячіших місцях фронту, пере...