Справжній прорив? Вчені виявили суміш бактерій і вірусів, яка продовжує життя

Пошуки секретів довголіття змушують вчених зазирати у різні куточки людського тіла. Так данські дослідники спробували знайти таємницю життя у кишечнику і отримали досить вагомі результати, передають Патріоти України.

Про дослідження науковців Копенгагенського університету написало видання Mail Online. Вони вивчали 176 здорових довгожителів Японії – країни, де 100-літні мешканці не рідкість – і виявили певну закономірність у тому, поєднанням яких бактерій та вірусів населені їхні кишечники.

"Ми завжди прагнемо з'ясувати, чому деякі люди живуть дуже довго. Попереднє дослідження показало, що кишкові бактерії старих японців виробляють абсолютно нові молекули, які роблять їх стійкими до патогенних, тобто хвороботворних, мікроорганізмів. І якщо їхній кишечник краще захищений від інфекцій, то, ймовірно, це одна з причин, через яку вони живуть довше за інших", – пояснив провідний автор роботи Йоахім Йохансен.

За даними проведеного його командою дослідження, наявність певних вірусів у кишечнику може принести користь всьому його мікробіому, а отже і зміцнити здоров’я людини в цілому. Попри те, що склад мікробіому до певної міри регулюється генетично, у нього можна вносити корективи. Зокрема, ввести виявлену дослідниками суміш.

Щоби дійти своїх висновків, вчені розробили алгоритм для картування кишкових бактерій та бактеріальних вірусів довгожителів. Отримані результати вони порівняли з аналогічними даними, отриманими від групи дорослих у віці від 18 до 60 років.

В результаті команді вдалось виявити велику біологічну різноманітність як бактерій, так і бактеріальних вірусів саме у довгожителів. "Висока мікробна різноманітність зазвичай пов'язана зі здоровим мікробіомом кишечника. І ми очікуємо, що люди зі здоровим кишковим мікробіомом будуть краще захищені від хвороб, пов'язаних із старінням", – розповів Йохансен.

За його словами, результати дослідження можуть бути використані для збільшення тривалості життя інших людей через зміну їхнього мікробіому у бік оптимального. Балансування поєднання кишкових бактерій та вірусів має допомогти захистити людину від хвороб.

Вчені також пояснили, що помітили, як віруси, що поселялись у бактеріях кишечника, насправді посилювали їх. "Віруси, які ми виявили у здорових японських довгожителів, містили додаткові гени, які могли б стимулювати зростання бактерій. Ми дізналися, що вони здатні підвищувати трансформацію певних молекул в кишечнику, що може служити для стабілізації кишкової флори та протидії запаленню", – поділився результатами Йохансен.

Зокрема, його команда виявила, що довгожителі продемонстрували вищий метаболічний викид мікробного сірководню. А це може підтримувати цілісність слизової оболонки не тільки кишечника, але й всього шлунково-кишкового тракту, починаючи від рота, та його стійкість до патобіонтів – патогенів, що виникають у кишечнику.

"У нас біда": Помер письменник і громадський діяч Дмитро Капранов

вівторок, 16 квітень 2024, 15:30

У віці 56 років раптово помер український письменник, публіцист, громадський діяч та блогер Дмитро Капранов. Разом з братом-близнюком Віталієм Капрановим вони були ведучими YouTube-каналу "ім. Т.Г. Шевченка" та видавали історичну літературу. Про смерть...

Пенсії в Україні порахують за єдиною формулою: Стало відомо, хто отримає майже 10 тис. на місяць

вівторок, 16 квітень 2024, 14:56

В Україні з мінімальною зарплатою розмір пенсії становитиме 2361 грн. Водночас із середньою зарплатою можна отримувати 4741 грн. Українець, який отримує зарплату вдвічі вищу за середню, зможе отримувати пенсії у розмірі 9 491,5 грн. Чим більша зарплата...